Intenzivni pregovori u Briselu

”Zahtjevi srpske strane su bili uključivanje u taj dokument (Statut zajednice) zakonskih odredaba Srbije. To neće biti moguće jer ni Brisel nije želio da ih posluša u tom dijelu. Ali sada insistiraju da u Statutu budu nabrojana ekskluzivna ovlašćenja koja će zajednica imati nad opštinama”, rekao je “Kohi ditore” izvor koji je uključen u dijalog Kosovo-Srbija.

Priština i Beograd su započeli proces intenzivnih pregovora za formiranje Asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom odmah po završetku lokalnih izbora organizovanih na čitavoj teritoriji.
Sadržaj statuta i aspekti povezani sa ovlašćenjima Asocijacije predstavljaju sporno pitanje za obje strane.
Vlada je u saopštenju potvrdila informaciju da su u Briselu počeli intenzivni sastanci radnih grupa za formiranje Asocijacije.
”Nismo spremni da damo veća ovlašćenja Asocijaciji od onih koje su opisane u sporazumu”, rekao je sagovornik lista.
List “Tribuna” piše da srpske opštine očekuju rezultate novog sastanka Thaçi - Dačić 5. decembra u Briselu, i da očekuju da zajednica preraste od nevladine organizacije u politički entitet.
Pobjeda ”liste Srpska”u devet kosovskih opština je ojačala poziciju Srbije tako da sada ne mora više da traži za Asocijaciju/Zajednicu srpskih opština statut jedne NVO već zasebnog entiteta priznatog od strane Prištine, Beograda i međunarodne zajednice.
Za sada se međunarodna zajednica protivi formiranju Republike Srpske. Očekuje se da dijalog u Briselu definiše unaprijeđeni status zajednice.
Od nevladine organizacije kako je najavljivana u Sporazumu od 19. aprila Asocijacija/Zajednica srpskih opština sada pretenduje da postane zaseban srpski entitet koji će funkcionisati na teritoriji Kosova ali po direktivama Srbije.
Da se sporazumu od 19. aprila ne vidi ni početak ni kraj potvrdilo se sada potrebom da se izradi statuta te Asocijacije /Zajednice i razgovara u Briselu na nivou premijera. Čini se da su se stavovi dviju strana sada vratili na početne pozicije. Beograd želi da Srpska Zajednica nema statut NVO već entiteta koji će imati policiju, pravosuđe, obrazovanje, kulturu i ostale oblasti.
Takođe po srpskom modelu treba da postoje dvije vrste organizacija srpskih opština na Kosovu. Dok opštine na sjeveru ne žele da koriste simbole države Kosovo - logo, pečate, zastave i slično, opštine južno od Ibra formirane po Ahtisaarijevom paketu prihvataju da mogu da funkcionišu kao i do sada.