Kućni pritvor ukinut njemu i njegovim saborcima

Apelacioni sud je odlučio da oslobodi kućnog pritvora Fatmira Limaja i ostale optužene za slučaj "Klečka". Mjera kućnog pritvora je zamjenjena obavezom povremenog javljanja u policijsku stanicu. Tu vijest je za kosovske medije potvrdio Limajev advokat, Tomë Gashi, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Fatmiru Limaju, poslaniku vladajuće Demokratske partije Kosova, ovo je drugo suđenje za slučaj "Klečka". Vrhovni sud Kosova je krajem prošle godine poništio prvostepenu oslobađajuću presudu šesterici optuženih za zločin nad civilima i ratnim zatvorenicima u predmetu "Klečka" i naložio ponovno suđenje.

Odluku je donelo mješovito vijeće troje sudija Euleksa i dvoje lokalnih sudija, kojim je predsjedavao sudija iz Euleksa. Sudsko vijeće usvojilo je žalbu specijalnog tužioca iz Euleksa i poništilo presudu kojom su oslobođeni Arben Krasniqi, Behlul Limaj, Refki Mazreku, Sabit Shala, Shaban Shala i Besim Shurdaj. Optuženi se, između ostalog, terete za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zatvorenika tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Sudsko vijeće je proglasilo prihvatljivim dokaze Agima Zogaja, poznatog kao "svjedok iks", kao i dokaze koji su konfiskovani prilikom pretresa prostorija Nasera Krasniqija i Fatmira Limaja. Zogaj je bio u programu zaštite svjedoka, ali je pronađen obješen u parku u Njemačkoj.