Koha ditore: Priština bila spremnija

- EU nije ni na strani Prištine niti Beograda. Sporazum koji je stolu ne može da zadovolji nijednu stranu. Međutim, to je najbolja i posljednja prilika - kaže jedan evropski diplomata.

"Diplomate u Evropskoj uniji negirale su tvrdnje beogradskih zvaničnika da su u dijalogu Srbije i Kosova svi bili na strani Prištine i naveli da je kosovska strana bila spremnija za kompromis", navodi danas dnevnik Koha ditore.

"EU nije ni na strani Prištine niti Beograda. EU samo olakšava stranama da postignu sporazum. Ali, treba priznati da je Priština bila mnogo više spremna za kompromise od Beograda. Ni za premijera Thaçija nije lako da se složi sa prijedlozima koji su na stolu", rekao je evropski diplomata.

Iako nisu navele detalje zbog kojih nije sklopljen sporazum, evropske diplomate kazale su da je glavni problem u oblasti policije i sudova na sjeveru Kosova.

"Jasno je da će šefovi policije i predsjednici sudova na sjeveru biti Srbi i to je jasno i Prištini. Međutim, cio policijski i sudski sistem treba da bude dio jedne jedinistvene arhitekture. To je jasno rečeno i u zaključcima ministara EU u decembru i zbog toga sada nijedna strana ne treba da se osjeća iznenađenom", kazao je izvor dnevnika.

"Ovo je poslednja prilika"

Među diplomatama i predstavnicima zapadnih zemalja uznemirenje izaziva zahtjev Srbije da Bezbjednosne snage Kosova ne budu na sjeveru u naseljima gdje žive Srbi. To bi, prema tim izvorima, omelo ostvarivanje ciljeva koje ima BSK da bude multietnička u svom sastavu i da ima značajan broj Srba sa Kosova u svom sastavu.

"Sporazum koji je stolu ne može da zadovolji nijednu stranu. Međutim, to je najbolja i posljednja prilika. Ništa se neće promjeniti ni za nedjelju, niti za mjesec dana, sem što će se izgubiti prilika da strane postignu uspjeh. Slažem se sa gospođom (visokom predstavnicom EU Catherine) Ashton da ne treba dalje biti dijaloga o ovim temama na istom nivou i da strane sada treba da se izjasne", rekao je sagovornik.