Iako nije u Ahtisaarijevom paketu

Srbi sa Kosova, prema riječima zamjenika premijera Slobodana Petrovića i predsjednika Samostalne liberalne stranke, će i dalje imati rezervisana mjesta za manjine na Kosovu, bez obzira što to više Ahtisaarijevim paketom nije predviđeno.

Sa ovim su se na sastanku na kome se raspravljalo o izbornoj reformi u načelu saglasili svi lideri političkih partija na Kosovu, osim pokreta Samoopredjeljenje, piše list "Koha Ditore".

"Jedna o tačaka dnevnog reda sastanka je bila i rezervirana mjesta u Parlamentu, i oko toga smo postigli kompromis. Bilo je jasnih stavova PDK-a i AKR-a, a i predstavnici srpskih političkih partija su bili saglasni po ovom pitanju", rekao je Petrović, koji je bio domaćin sastanka.

Stavovi LDK-a i AAK-a vezani za zahtjev da rezervisana mjesta i dalje ostanu iako to nije predviđeno Ahtisarijevim paketom, prema riječima Petrovića, nisu suprostavljeni, ali su oni zatražili dodatno vrijeme za donošenje odluke o ovom pitanju.

"Imajući u vidu da se u procesu dijaloga naveliko govori o Srbima koji žive na sjeveru Kosova, sigurni smo da će usvajanje ovog zahtjeva dati pozitivan signal za naše građane na sjeveru Kosova", rekao je on, dodavši da usvajanje ovog zahtjeva će također natjerati Srbe da izađu na izbore.