Thaçi u parlamentu

Drugi april će biti odlučujući za postizanje sporazuma između Prištine i Beograda, a Kosovo odlazi u Brisel kako bi okončalo jedno poglavlje i otvorilo novu etapu saradnje i mira u regionu, izjavio je u četvrtak u Skupštini Kosova premijer Hashim Thaçi, tokom redovnog izvještavanja o posljednjoj rundi dijaloga u Briselu.

On je istakao da su fundamentalna neslaganja oko nadležnosti asocijacije opština sa srpskom većinom bila glavni razlog zašto posljednja runda dijaloga nije okončana sporazumom. Thaçi je kazao da Srbija ima za cilj da stvori treći sloj vlasti na Kosovu i da asocijacija opština sa srpskom većinom ima izvršne nadležnosti.
„Tako nešto nikada se neće desiti. Ni jednom i ni pod kojim okolnostima nećemo prihvatiti nešto što će kršiti ustavni poredak. Nećemo riješiti jedan problem tako što ćemo stvoriti još veći problem. Nećemo dozvoliti da se na Kosovu recikliraju neuspjeli modeli, bilo da se radi o RS, ili o nekoj podjeli, autonomiji ili specijalnom statusu Kosova“, kazao je on.
Thaçi je dodao da Kosovo nije ni pod čijim pritiskom da tako nešto prihvati, i dodao da pritisak postoji samo nad Beogradom, gdje se mora promijeniti pristup prema Kosovu.
„Sporazum neće obuhvatiti samo pitanje asocijacije i bezuslovno rasformiranje paralelnih struktura, već i ostala osjetljiva pitanja kao što su nestale osobe, pitanje energetike, telekomunikacija i sl. Integralni deo sporazuma će biti i plan sprovođjenja sa agendom i određjenim vremenskim rokovima“, kazao je Thaçi.
Član predsjedništva Kosova iz opozicionog Demokratskog saveza, Sabri Hamiti, istakao je ovom prilikom da je govor premijera u vezi dijaloga imao svečani karakter, što za njega nije realna situacija. On je upitao da ukoliko nema međjunarodnog pritiska, zašto se onda žuri da se sporazum postigne 2. aprila.
Rada Trajković, poslanik u Skupštini, navela je da je, uzimajući u obzir ono što se desilo Srbima na Kosovu u prošlosti, Beograd u pravu kada traži zajednicu srpskih opština koja će povezati Srbe i preko koje će svi funkcionisati na način koji podrazumjeva institucionalnu i funkcionalnu borbu za opstanak.
„Ja moram da kažem da nije dobar sporazum i nije moguć sporazum koji će izazvati destabilizaciju Beograda ili destabilizaciju Prištine. Nije dobar sporazum koji će izazvati destabilizaciju Srba sa ovog prostora. Bez garancija, taj proces, onako kako nam je predstavio premijer, neće ići u pravcu stabilizacije Srba i neće se moći implementirati kod Srba. Zato molim i ovaj parlament da svi zajedno pokažemo spremnost jedni prema drugima i da ovo ne bude ovo pričaonica koja će upućivati jake poruke Srbima“, kazala je Trajković.