Traže povećanje za 30 posto

Očekuje se da radnici Kosovske energetske korporacije (KEK) 13, 14. i 15. februara ponovo protestuju za povećanje plata. Oni će protestovati ispred svojih radnih mjesta, piše list "Koha Ditore".

Protesti će trajati sat vremena, a na proteste su pozvani samo radnici koji nisu direktno uključeni u proizvodnju. Ovo je odluka Izvršnog predsjedništva Nezavisnog sindikata energetike kao reakcija na nedostatak odgovora menadžemnta KEK-a na njihove zahtjeve o povećanju plata.

Ovi protesti se održavaju u mjesecu kada se očekuje da Regulatorni ured odluči o maksimalnim dopuštenim prihodima za KEK, u kojem spada i fond za plate. Uslov sindikata je da se ovaj fond poveća za 30 posto.

Predsjednik Nezavisnog sindikata energetike, Izet Mustafa je izjavio da ovi protesti dolaze nakon ćutanja menadžemnta KEK-a spram zahtjeva radnika za povećanje plata. On je rekao da radnicima KEK-a plate nisu povećane već dvije godine.

Ukoliko ovaj protest ne pobudi interesovanje menadžmenta, Mustafa je najavio druge sindikalne korake.

"Ovo nije štrajk, nego samo protesti koji neće zaustaviti posao. Nakon toga će se sastati Izvršno predsjedništvo Nezavisnog sindikata kako bi analiziralo situaciju i donijelo odluku na osnovu rezultata koji će proizići iz ovog protesta", rekao je Mustafa.

Nezavisni sindikat energetike je ranije poslao pismo menadžemntu KEK-a u kojem traži povećanje fonda za plate u iznosu od 30 posto.

Budžet za 2012. godinu je bio 46 miliona eura. Ovo predložene povećanje od strane Nezavisnog sindikata energetike ima povećanje budžeta u iznosu od 13 miliona i 800 hiljada eura, koje prema Nezavisnom sindikatu energetike se treba podjeliti među zaposlenicima linearno.