Ustavna i izborna reforma zavisi od manjina!?

Poslanici u Skupštini Kosova iz redova manjinskih zajednica su zaprijetili da će pokrenuti mehanizam za blokiranje glasanja u Skupštini, ako njihove albanske kolege zanemare zahtjev za povratak ustavne norme koja rezervira manjinske mandate u Skupštini. Ove prijetnje su sada već otišle do ušiju lidera glavnih partija, piše list Koha Ditore".

Zbog ovih prijetnji predstavnici parlamentarnih političkih stranaka razgovarali su prošle sedmice i o pitanju povratka ove norme, zajedno sa ustavnim promjenama koje su u kontekstu izbora predsjednika i njegovih nadlježnosti.

"Poslanici iz redova manjinskih zajednica su izjavili da neće podržati nijedan ustavni amandman ukoliko mi ne podržimo pravo da ono i dalje na neodrećeno vrijeme imaju garantirana mjesta, ali i rezervisana"; rekao je izvor lista.

"Zaprijetili su da neće glasati niti za ustavne amandmane za izbor predsjednika niti za izbornu reformu", piše list.

Prema Ustavu Kosova pripadnici manjina imaju 20 rezervisanih mjesta. Međutim pored njih oni na osnovu glasova koje dobijaju mogu imati dodatne poslaničke mandate.

Ustavom Kosova je takođe predviđeno da je za pitanja koja se smatraju od nacionalnog interesa za manjine, kao što je u ovom slučaju promena Ustava, potrebna dvotrećinska većina svih poslanika Skupštine Kosova ali i dvotrećinska većina poslanika iz redova manjina.