Drugi slučaj

Jedna osoba starosti 40 godina je umrla od posljedica infekcije visrusa H1N1. Ovo je drugi slučaj smrti od posljedica gripa na Kosovu. Tako je obavijestio direktor Infektivne klinike na Kliničko univerzitetskom centru Kosova, Shemsedin Dreshaj.

On je rekao da su još dvije druge osobe u teškom zdravstvenom stanju, dok je ukupan broj zaraženih dostigao brojku od 54 slučajeva.

Dreshaj je rekao da je pacijent imao prethodnih hroničnih problema te da je s zakašnjenjem došao na Infektivnu kliniku.

"To se dogodilo prekjučer oko 16:45 minuta. Riječ je o 40-godišnjem muškarcu, koji je od ranije patio od hroničnog bronhitisa, imao je višak kilograma i 7 dana se liječio kod od gripa, osmog je dana došao kod nas i u toku 24 sata umro uprkos maksimalnim naporima ljekara", rekao je Dreshaj.

Dok, za druge dvije osobe kod kojih je ustanovljen virus H1N1, su u teškom zdravstvenom stanju, rekao je dr. Dreshaj:

"Na Infektivnoj klinici, dvoje se nalaze u u teškom zdravstvenom stanju, oboje su na respiratorima. Oboje su sa hroničnim oboljenjima, a riječ je o jednom koji je jednom bolovao od tuberkuloze".

Budući da su simptomi H1N1 gripe slični onima kod sezonske gripe, Dreshaj je apelirao kod oboljelih da što ranije se obrate liječnicima za pomoć.