Nezaposlenost 44 posto, a oni drže po dva ili tri radna mjesta

Visoki državni dužnosnici, među njima gotovo polovina poslanika, drže po dva ili tri radna mjesta, i to u vrijeme kada samo polovina Kosovara imaju posao, prema podacima posljednjeg popisa stanovništva. Oni sakupljaju prihode sa radnih mjesta preko privatnih koledža, pošto ovo zakonski nije zabranjeno. No, takav njihov pristup se naziva "uvredljiv i kao ne znanje" od strane organizacija civilnog društva.

Zakonodavci i državni dužnosnici u drugim institucijama drže po dva ili tri radna mjesta u vrijeme kada stopa nezaposlenosti prelazi brojku od 44 posto, na temelju službenih podataka popisa stanovništva provedenog od strane Vlade Kosova.

Oni pronalaze mogućnost angažiranja u privatnom obrazovanju, jer to nije zakonom zabranjeno, ali je kritizirano - u smislu pravednosti - od strane civilnog društva i samih parlamentarnih kolega koji uzimaju dvije ili tri plate.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa legitimira držanje nekoliko radnih mjesta od strane državnih dužnosnika. "Tokom vremena obavljanja javne funkcije, visoki dužnosnik može obavljati poslove u oblasti nauke, sporta, obrazovanja, kulture i humanitarne djelatnosti, osim ako nije drugačije određeno drugim zakonima", kaže član 10 ovog zakona.

Ovu tačku su državni službenici dobro iskoristili, među njima i polovina poslanika u Parlamentu, koji drže po dva ili tri radna mjesta.

No, organizacije civilnog društva dovode u pitanje vrijeme koje imaju oni na raspolaganju, a samim tim i njihovu efikasnost, i kažu da oni "vrijeđaju i ignorišu" druge građane  oduzimajući im radna mjesta.

Međunarodna organizacija rada, ILO, kaže da je "rad bitan za dobrobit ljudi." Prema njoj, osim što rad ostvaruje prihod, on može utrti put za ekonomski i društveni napredak i jačanje pojedinaca, porodice i zajednice.

No, na Kosovu, rad je usredsređen na ljude na vlasti.

Na popisu sa nekoliko radnih mjesta vode poslanici, ministri i visoki državni zvaničnici. S druge strane, na osnovu statističkih podataka, oko 34 posto građana u zemlji živi samo sa 1.55 eura dnevno.

Arsim Bajrami i Vjosa Osmani drže još dva druga posla

Arsim Bajrami iz PDK-a, osim što radi kao poslanik, predaje i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini, na koledžu "Fama" a dobija i godišnji honorar od oko 10 hiljada eura za "umjetničko djelo".

Bajrami je u formularu dao izjavu o imovini, gdje je zabilježio da dobija hiljadu eura mjesečno od strane Univerziteta. Kao platu koju dobija od koledža "Fama" pojavljuje se suma nula u formularu za 2012. godinu. No, u 2011. godini je zabilježio da dobija 18 hiljada eura od ovog koledža.

"Za mene je opuštanje raditi sa studentima jer sa mojim iskustvom, to je umjetnost", rekao je Bajrami za list "Jeta në Kosovë".

"Ima 28 godina kako predajem. Ne isti predmet na dva mjesta, nego 7-8 predmeta koji pripadaju grupi ustavnih predmeta", dodao je Bajrami.

Bajrami kaže da su pravi pokazatelj rezultata studenti, a prihodi za "umjetničko djelo" su knjige koje objavljuje i honorari iz naučnih radova u zemlji i inostranstvu.

Još jedan poslanik koji drži dva radna mjesta je Vjosa Osmani (LDK), koja osim plate koju dobija u Skupštini Kosova, u formularu o imovini je zabilježila da predaje na Univerzitetu u Prištini i Američkom Univerzitetu na Kosovu (AUK).

Osmani je zabilježila da od UP dobija godišnju platu od 2.800 hiljada eura, a od AUK-a dobija godišnju platu od 9 hiljada i 800 eura.

"Ukoliko radite 18 sati dnevno poput mene, možete biti efikasni", rekla je Osmanijeva za list.

"Kada si mlad, imate energiju, veliku posvećenost i predanost radu", kaže Osmani. "Definitivno možete imati koncentraciju i rezultat."

Ona vjeruje da se njen rad univerzalno priznaje.

"Moj raspored se ne veže sa Parlamentom. Predavanja su uvijek uveče ili rano ujutro".

Poslanica dodaje da posao koji obavlja ima veze sa kvalifikacijama.

"Ja nisam zauzela ničije mjesto na univerzitetu. Imam sve potrebne kvalifikacije", rekla je ona.

"Nemojte zaboraviti da je u utrci za poslanika bilo hiljadu ljudi i ovi koji su sada tu njih je narod odabrao".

Isto je postupio i Ruzdhi Morina, član borda Penzionog osiguranja Kosova - TRUST, koji je angažiran u isto vrijeme u bordu željeznica i kao predavač na koledžu AAB. On kaže da držanje nekoliko radnih mjesta povezano je sa prirodom i odgovarajućim zalaganjem.

Prema njegovim riječima, u Bordu direktora TRUST-a aktivnost nije stalna i stoga omogućuje angažovanje i na drugom radnom mjestu.

On je ranije imao tri radna mjesta. Morina je bio izvršni direktor javne kompanije "Trainkos", koje se bavi menadžiranjem vozova.

Ovaj potez je napravio nakon što je Agencija protiv korupcije započela istrage protiv njega zbog sumnje da je prekršio Zakon o spriječavanju sukoba interesa držeći dvije javne pozicije.

Morina je odlučio zadržati samo poziciju člana uprave u TRUST-u. No on je bio i predavač na AAB-Riinvest od kojih je dobijao 3 hiljade eura godišnje.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.