Agendu razgovora određuje EU

Na predstojećem briselskom sastanku premijera Kosova i Srbije, Hashima Thaçija i Ivice Dačića, očekuju se razgovori o opštinama na sjeveru Kosova gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, a u kojima kosovske institucije nisu uspjele da uspostave vlast.

U Prištini se različito gleda na pokretanje ove teme. Dok politički analitičari podsjećaju na izjave da se razgovori Prištine i Beograda mogu završiti sporazumom o autonomiji za sjeverne opštine, predstavnici političkih partija sa druge strane očekuju da će premijer Thaçi održati svoj stav da neće razgovarati sa srpskim vlastima o unutrašnjem uređenju Kosova.
U svakom slučaju, analitičar i publicista Halil Matoshi ocjenjuje da sada dolazi do izražaja da je proces pregovora isključivo političkog karaktera koji će se okončati autonomijom za sjever. Bez obzira na neke crvene linije koje je kosovski premijer izneo u ponedjeljak popodne, Matoshi kaže da agendu razgovora određuje Evropska unija.
"Sada, i u zemljama EU ali i u SAD-u postoji konsenzus da podjela Kosova ne dolazi u obzir, da će teritorija Kosova ostati jedinstvena i nedjeljiva, i da je nezavisnost nepovratna, dok će rješenje za sjever biti autonomija koja se praktično može opravdati Ahtisarijevim planom”, smatra Matoshi.
Kompletan tekst možete pročitati OVDJE!