Šef poslanika LDK

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gashi izjavio je, nakon neuspjeha Kosova po pitanju zahtjeva za članstvo u Savjetu Evrope, da Kosovo za razliku od Srbije nije bila aktivno u posljednje tri nedjelje, kao i da je reputacija premijera Albina Kurtija u međunarodnoj zajednici kao čovjeka koji ne drži riječ postala problem za Kosovo, prenosi Gazeta blic.

Gashi je naveo da je glavna faza o članstvu u Savjetu Evrope bila Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, koja je uspješno završena, bez preduslova za Kosovo.

Međutim, kako navodi, problem je u tome što su Vlada Kosova i institucije bile neme, dok su Vlada Srbije i predsjednik Srbije bili veoma aktivni.

Podsjetio je da je predsjednik Srbije posjetio Francusku gdje se susreo sa francuskim predsjednikom, kao i da je imao i susrete sa liderima Njemačke i Italije.

"U međuvremenu, naša predsjednica nije bila na Kosovu u posljednje dvije nedjelje, a premijer nije bio u važnim posjetama Francuskoj, Njemačkoj ili Italiji. Čini se da su izgubili zamah sa te tri zemlje, tako da je u novonastaloj situaciji Kosovo trebalo da bude opreznije", naveo je Gashi.

Da su zvaničnici Kosova bili aktivniji, direktniji u komunikaciji sa francuskim predsjednikom, njemačkom kancelarkom i premijerom Italije, rezultat bi, vjerovatno bio drugačiji, smatra Gashi.

"Ali, sada smo pred stvorenom situacijom i mislim da je Vlada Kosova kontinuirano pravila greške i ove greške nanose štetu Kosovu. Ugled Vlade Kosova, posebno premijera Kurtija pred međunarodnom zajednicom je reputacija osobe koja ne drži svoju riječ i reputacija osobe koja je neprekidno obmanjivala i obećavala ili sklapala dogovore sa Evropskom unijom i kada je došao na Kosovo nije ih primjenjivao. Ovakva reputacija se pretvorila u problem Kosova", rekao je Gashi.

Ukazao je i na to kako je započeo proces da nacrt statuta Zajednice unet kao uslov za članstvo u Savjetu Evrope.

"Nacrt statuta kao uslov predložili su prvo srpski poslanici, zatim pojedini italijanski poslanici i pojedini francuski poslanici u Političkom odboru i u drugim odborima", kazao je Gashi.

Komentarišući pismo koje je ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz poslala predsjedniku Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Gashi kaže da je to pismo, osim što ima pogrešan sadržaj, upućeno pogrešnoj osobi.

"Pismo je upućeno predsjedniku Parlamentarne skupštine, što je greška jer je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope završila svoj posao, trebalo je da bude upućeno Komitetu ministara. Ali, na Komitetu ministara se odluke donose u pojedinačnim vladama država, pa je bilo potrebno komunicirati sa vladama i ministarstvima, u konkretnom slučaju u Francuskoj, bilo je potrebno komunicirati sa predsjednikom u Njemačkoj sa kancelarom", naveo je.

Kako kaže, sadržaj je pogrešan jer su u posljednjem trenutku ponudili nešto sasvim drugo, kao i da je to što je ponuđeno neusaglašeno sa međunarodnim partnerima.

Govoreći o eventualnim prevremenim izborima na Kosovu, Gashi je kazao da je LDK spreman za izbore u svakom trenutku, uprkos činjenici da neće glasati za raspuštanje Skupštine.

"Od danas smo spremni da idemo na izbore, ne glasamo za raspuštanje Skupštine Kosova jer nam je potreban politički motiv, a politički motiv je Kurtijeva ostavka. Vrijeme izbora je pitanje dana, ako pogledate matematički, imamo još mjesec i po dana da radimo u Skupštini Kosova, pa idemo na odmor. Nova sjednica počinje krajem septembra, a u avgustu će biti svakako raspisani izbori. Datum održavanja izbora trebalo bi da bude objavljen najkasnije do 15. septembra. U čemu je razlika, šta građani Kosova time dobijaju? Ili samo hranimo ego Albina Kurtija", rekao je Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic