Zamjenik direktora Policije Kosova srpske nacionalnosti, Dejan Janković, uhapšen je od strane srpskih vlasti, napisao je na društvenoj mreži "X" Jeton Zylfaj, savjetnik premijera Kosova Albina Kurtija.

Na osnovu informacija iz bezbjednosnih institucija Kosova, Janković je priveden na graničnom prijelazu sa Srbijom, Jarinje, na sjeveru Kosova i odveden je na razgovor u Raškoj.

Janković je iz opštine Štrpce, jedne od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra.

Ovo nije prvi put da se u Srbiji privode ili hapse i pripadnici srpske zajednice sa Kosova koji učestvuju u kosovskim institucijama ili nisu bliski Srpskoj listi koja ima podršu vladajuće Srpske napredne stranke u Srbiji.

MUP Srbije nije odgovorio na upit RSE da li je Janković uhapšen i ako jeste zbog čega.

Zyljfaj je napisao kako su srpske vlasti pokrenule "masovna hapšenja" nakon što je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope preporučila članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji, te da se "svi drže kao taoci".

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je ranije saopštilo da su srpske vlasti zaustavile autobuse sa Kosova koji su bili u tranzitu kroz Srbiju i koji su se kretali prema Kosovu.

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je 17. aprila navelo da su navodi o zadržavanju autobusa "neosnovani" i da policija "nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu" sa teritorije Kosova.

"U toku je pojačana kontrola svih putnika na graničnim prijelazima i vrše se bezbjednosne provere, a sve u cilju veće sigurnosti i bezbjednosti građana, što može prouzrokovati duže zadržavanje na samom graničnom prijelazu", naveli su iz MUP-a Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je navelo da se oko pitanja privođenja kosovskih državljana obratilo zemljama Kvinte - SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji i Njemačkoj, institucijama Evropske unije i drugim međunarodnim organima. Izrazili su očekivanje da će se situacija "brzo okončati".

Naveli su i da je na "ove osvetničke akcije" već upozorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ocijenjeno je da je predsjednik Srbije prije dva dana najavio hapšenja Albanaca koji krše Ustavni poredak Srbije, a nakon što je policija Kosova 13. aprila uhapsila Srećka Sofronijevića zbog kršenja Ustavnog poretka Kosova na protestima u Zvečanu i Sjevernoj Mitrovici 2021. godine, tokom akcije usmjerene protiv krijumčarenja robe.

Vučić je rekao i da će sada "svi koji gaze” ustavni poredak Srbije, svi koji na bilo koji način u tome učestvuju, kroz proteste, demonstracije ili drugi način - odgovarati za to.