Pažljivo pratimo situaciju

Savjet bezbjednosti Kosova zasjedao je sinoć povodom napada Irana dronovima na Izrael.

Kasno uveče u subotu Iran je ispalio više stotina projektila na Izrael. Potom je uslijedila serija reakcija. Oglašavali su se predstavnici zemalja koji pozivaju na smirivanje situacije. Dio zemalja je jasno osudio Teheran, čemu su se pridružili i kosovski zvaničnici.

Dan kasnije, odnosno sinoć, na poziv pemijera, Albina Kurtija, zasjedao je Savjet bezbjednosti Kosova.

„Centralna tema je bio napad Irana na državu Izrael, opasnost koju predstavlja po globalnu bezbjednost i moguće implikacije za našu zemlju i region“, naveli su danas iz Vlade Kosova.

Podsjećaju i na svoju osudu napada.

„Vlada Republike Kosovo odmah je osudila napad Irana na Izrael, opisujući ga kao akt bez presedana koji predstavlja rizik za destabilizaciju Bliskog Istoka i dalju eskalaciju bezbjednosne situacije.

Precizirali su da je napad izveden dronovima „Shahed“, iranske proizvodnje.

Vlada Kosova je povodom toga izdala i saopštenje.

„Hiljade ovakvih dronova posjeduje i naš sjeverni sused, koji u kontinuitetu pokazuje agresivno ponašanje prema našoj Republici, posebno duž granice koju dijelimo“, poručuju iz Vlade Kosova.

Na kraju navode da kosovske bezbjednosne institucije prate posljednja dešavanja, sa povećanom pažnjom i da prate bezbjednosnu situaciju „na kontinuiranoj osnovi i u bliskoj koordinaciji sa KFOR-om i strateškim partnerima“.