Premijer

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je danas da je "seksualno nasilje" tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine bilo "dio genocida Srbije".

Kurti je poslije odavanja počasti na spomen obilježju „Heroinama“, odnosno žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, ocjenio da im se to dogodilo „samo zato što su bili Albanci i što su htjeli da žive u svojoj slobodnoj zemlji“.

„Kao da zločin koji je počinila Srbija nije bio dovoljan, uslijedila je stigmatizacija žrtava seksualnog nasilja. Više od 20.000 žena i djevojaka silovano je tokom rata i to je deo genocida koji smo doživeli iz Srbije“, rekao je Kurti, povodom obilježavanja Dana žrtava seksualnog nasilja tokom posljednjeg rata na Kosovu.

Ministarka pravde Kosova Albulena Haxhiu je u objavi na Facebooku napisala da „nedostatak pravde prema žrtvama seksualnog nasilja na Kosovu predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava“.

„Mnoge žrtve još nisu dobile pravdu za svoje patnje i traumatska iskustva. U mnogim slučajevima, lokalne i međunarodne pravosudne institucije nisu učinile dovoljno da obezbjede pravedne i efikasne procese za žrtve seksualnog nasilja, zbog čega se osjećaju napušteno i bez zaštite“, napisala je Haxhiu.