Prema izvještaju Freedom Housea, za Kosovo se nije promjenila ocjena u izvještaju "Nacije u tranziciji 2023" koji pokriva 29 evropskih i azijskih država. Kako se navodi, Vlada koja je preuzela dužnost 2021, pokušala je da odvrati zemlju od nasljeđa sukoba u parlamentu, promovišući reformsku agendu zasnovanu na vladavini prava. Uprkos sporazumima sa Vladom Srbije početkom 2023, došlo je do nestabilnosti i eskalacije nasilja djelimično podstaknutom neformalnim vezama Beograda sa organizovanim kriminalnim grupama, navodi Freedom House.

"Kada razmislite o vrsti egzistencijalne pretnje, a takođe i o bezbjednosnim izazovima sa kojima se Kosovo suočava, u aktuelnoj vladi od preuzimanja vlasti, oni su sigurno imali greške kao vladajuća stranka. Premijer nije uvijek pristupao pregovorima sa Srbijom na način koji je bio pristupačan međunarodnim partnerima. Imajući sve to na umu, činjenica da nismo videli pad u ocjeni demokratskih institucija je dobar znak. Ova vlada je barem u stanju da drži stvari stabilnim i da se bori. Uprkos obećanjima o učinku, bilo je značajnih prepreka na njegovom putu. Dakle, možda ovo ne bismo trebali čitati kao lošu vijest, već samo ovu stagnaciju", izjavila je Aleksandra Karpi ekspertkinja Freedom House za Balkan.

Kao jedna od prepreka za demokratizaciju u izvještaju se navodi odbijanje Srbije da prizna nezavisnost Kosova.

"Ova vlada na Kosovu mora da uloži mnogo vremena i resursa u pregovarački proces, kao što i treba, ali to znači da je u suštini odvučena od drugog kreiranja politike ili mora da daje prioritet drugim pitanja ako nastavi sa ovim pitanjima sa Srbijom, barem na političkom nivou. Ali daću vam vrlo praktičan primjer. Sa druge strane, znate, ova vlada je kritikovana što se nije konsultovala sa zajednicom kosovskih Srba u mjeri u kojoj je obećavala tokom svoje kampanje. Kao rezultat, a dijelom i zbog uticaja iz Beograda, ponovo smo videli masovne ostavke srpskih zvaničnika posljednjih godina. A to znači da često nema kvoruma u parlamentu za donošenje osnovnih političkih odluka. Tako da već neko vrijeme nismo imali potpuni kvorum i funkcionalni parlament", smatra Karpi.



Međunarodni partneri Kosova su oštro reagovali na tvrdi pristup Kurtija u pregovorima sa Beogradom i na nedostatak konsultacija sa zajednicom kosovskih Srba, navodi se u izvještaju.

Karpi navodi da smo 2023. zaista videli kako je politika Zapada prema ovom regionu bila žestoko kritikovana i kako kaže ogoljena zbog svih njegovih mana.

"I samo bih ponovila da postoji potreba da se preispita pristup zemljama u ovom regionu. Više ne postoji razlog zašto bi trebalo da postoji jedan pristup koji odgovara svima. Definitivno bismo pozvali vlasti SAD da pažljivo pogledaju putanje ovih zemalja i da usavrše svoje poruke na osnovu toga. I mislim da naši nalazi na neki način govore sami za sebe", izjavila je Aleksandra Karpi ekspertkinja Freedom House za Balkan.

U izvještaju se dodaje da je međunarodna zajednica izvršila pritisak na srpsku vladu da objasni svoju ulogu u incidentu u Banjskoj, uz potencijalne sankcije o kojima je raspravljala EU. Međutim, dodaje se u izveštaju, incident u Banjskoj u velikoj mjeri ostao u senci kampanje za predstojeće izbore.