Lajčak u Švicarskoj

Radio Slobodna Evropa objavila je spisak novih ambasadrora Evropske unije u svijetu, a kako navode poznato je da će šefa Kancelarije EU na Kosovu, Tomaša Sunioga kome ističe mandat zamjeniti sadašnji ambasador Estonije u EU Aivo Orav.

Novi šef Kancelarije EU na Kosovu ima iskustva u regionu Balkana, pošto je prethodno bio šef delegacije EU u Severnoj Makedoniji i šef delegacije EU u Crnoj Gori.

Generalni sekretar Službe EU za spoljne poslove Stefano Sanino poslao je listu ambasadora i specijalnih izaslanika koje je imenovao šef diplomatije EU Josep Borrell.

Radio Slobodna Evropa je objavila listu na kojoj se vidi da je došlo do promjene u postavljenjima vezanim za zemlje regiona Zapadnog Balkana. Očekuje se da će ovu listu uskoro objaviti Služba EU za spoljno djelovanje.

U okviru rotacije na diplomatskim funkcijama EU, aktuelnog posrednika u dijalogu između Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, Borrell je imenovao za ambasadora Evropske unije u Švicarskoj. Na listi još nema imena Lajčakovog nasljednika koji bi trebalo da preuzme ulogu specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije.

Očekuje se da će Služba EU za spoljne poslove, u saradnji sa zemljama članicama, donjeti odluku o novom specijalnom izaslaniku za dijalog kasnije, odnosno, kako su najavili, tokom ljeta.

U okviru ove rotacije, italijanski diplomata Luiggi Soreza imenovan je za šefa delegacije EU u Sarajevu, koja je, pored Kosova, takođe viša pozicija od ambasadora u drugim zemljama regiona, s tim što ima status specijalnog predstavnika EU.

Sadašnji ambasador EU u Sarajevu Johan Satler ostaće u regionu, nakon što ga je Borelj imenovao za ambasadora EU u Crnoj Gori.

Ambasador Evropske unije u Sjevernoj Makedoniji biće grčki diplomata Rokas Mihalis.