Uskoro kreće formiranje ZSO

Politički analitičari sa Kosova smatraju da nije pravedan stav EU da Kosovo mora da formira Zajednicu srpskih oština kako bi napredovalo na evropskom putu, s obzirom na to da, kako kažu, ne postoje nikakva uslovljavanja za Srbiju da pristupi implementaciji sporazuma. Međutim, šef skupštinskog Odbora za evropske integracije Rezarta Krasniqi ukazuje da je za sve mjere EU izrečene protiv Kosova odgovorna aktuelna vlada Albina Kurtija.

Krasniqi ističe da je Kurti prihvatio ZSO i da će uskoro početi proces formiranja.

"Da, kao što znate, ako se pozivamo na Ohridski sporazum, postoji Zajednica koja podrazumijeva veću autonomiju, a premijer Kurti je pristao na taj sporazum. Vjerujem da će Zajednica uskoro početi da se primjenjuje", ocjenjuje Krasniqi za Ekonomiju onlajn.

Naglašava da Kurti iz dana u dan mijenja svoje izjave po pitanju ZSO kako bi obmanuo javnost.

"Sada kažu da su nacrt podneli Ustavnom sudu, premijer Kurti kaže da ćemo dati novi prijedlog nacrta. Ne znaju ni šta govore, Kurti nikada nema istu izjavu", konstatovala je ona.

Politički analitičar Arton Demhasaj kaže za Ekonomiju onlajn da Evropska unija treba da koristi jednake mehanizme prema obe strane kako bi ispunile svoje obaveze. Pritisci na Kosovo, ocjenjuje, imali bi smisla da se primjenjuju i na Srbiju.

"EU mora da koristi mehanizme kako bi primorala Srbiju da sprovede svoje obaveze iz briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa. Evropska unija nameće obaveze samo Kosovu, pa čak i preti samo Kosovu da ako 'Kosovo ne formira Zajednicu, ugrožava svoj put ka Evropskoj uniji'. Treba da učine to i Srbiji. Jednostavno EU mora da nametne Srbiji uslov da bez međusobnog priznanja sa Kosovom ne može da uđe u EU", kaže Demhasaj.

Analitičar Shemsi Jashari smatra da EU stalno uslovljava Kosovo naročito kada je u pitanju članstvo u međunarodnim organizacijama.

"Znamo uslove koji su napravljeni za svaki proces i prije svakog malog koraka koji je Kosovo učinilo ka EU, morali smo da imamo uzastopne ustupke. Poslednji se tiče vraćanja imovine manastiru Visoki Dečani kako bi se otvorio put za moguće članstvo u Savjetu Evrope", ističe Jashari.

Jashari ukazuje da nijedna vlada Kosova ne može da pobjegne od obaveza preuzetih u dijalogu.

"U suprotnom, ne može da napravi nikakav korak ka EU, odnosno imaju 'štap i šargarepu' u ruci. Vlade Kosova mogu se mijenjati, ali nemaju šanse da pobegnu od tih obaveza", ocjenjuje Jashari.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online