Svi treba da shvate!

Potpredsjednik Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj smatra da Kosovo neće moći da postane članica Savjeta Evrope bez usvajanja nacrta statuta Zajednice srpskih opština i u intervjuu za Blic Gazetu kaže da nacrt koji je Albin Kurti prihvatio predstavlja punu autonomiju.

Hoxhaj, koji je i nekadašnji ministar spoljnih poslova Kosova, kaže da se nevezano od toga da li je na vlasti ili u opoziciji raduje tome što je Kosovo dobilo poziv na Poličkom komitetu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

"Raduje me ta vijest, bez obzira da li sam u opoziciji ili u vladi. Međutim, svi treba da shvate da je prvi korak koji je učinjen, a to je odobravanje poziva za pridruživanje Kosova Savjetu Evrope u Političkom komitetu, bio kompromis direktno vezan za registraciju imovine manastira Dečani. Kolege koje su u Vladi treba da objasne građanima Kosova da je u zamjenu za poziv uknjižena imovina Manastira Dečani. Izgleda da će se ta logika nastaviti pošto Kosovo neće moći da se pridruži ključnim državama članicama Savjeta Evrope, bez odobrenja nacrta statuta Zajednice“, navodi Hoxhaj.

Kako dodaje, na osnovu onoga što je video iz komunikacije koju je vlada Kosova imala sa Dorom Bakoyannis, tek upisom imovine manastira Dečani ispunjen je uslov.

"Izgleda da je poslanicima koji su bili u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope rečeno da će prvi uslov biti uknjižba imovine manastira Dečani. Ali, u međuvremenu, izgleda da je kao uslov izašao zahtjev da se usvoji nacrt statuta Zajednice", rekao je Hoxhaj.

Na pitanje da li je nacrt statuta u preporukama Dore Bakoyannis, Hoxhaj je odgovorio da se nalazi u izvještaju koji je kasnije objavljen.

"U izvještaju koji je kasnije objavljen, osnivanje Zajednice se vidi kao osnovni preduslov, ali za više, u pismu koje su uputili Vjosa Osmani, Albin Kurti i Glauk Konjufca sa spiskom obaveza koje Kosovo preuzima, u tom spisku je i obaveza osnivanja Zajednice“, rekao je Hoxhaj.

Hoxhaj navodi da nacrt koji je Albin Kurti prihvatio predstavlja totalnu autonomiju i komentarišući da je šteta već učinjena kaže da samo Ustavni sud može dati puno mišljenje o tome koliko je taj nacrt otišao van političkog sistema Kosova.

"Ovaj nacrt statuta koji je prihvatio Kurti je puna autonomija", rekao je Hoxhaj dodajući da se sada Zajednica osniva za članstvo u Savjetu Evrope, dok je ranije to bio preduslov za međusobno priznanje Srbije i Kosova.

Upitan da li vidi razliku između premijera Kurtija i predsjednice Osmani u pogledu odnosa sa međunarodnim partnerima i u cjelini u odnosu na dijalog, Hoxhaj je rekao da je "Vjosa Osmani bez težine u odnosu na odluke koje Vlada Kosova mora da donese, a koje imaju težinu".

"Nikada u istoriji Kosova nije postojao predsjednik koga je vlada manje konsultovala", kazao je dodajući da u posljednje dvije godine nije bilo ni saradnje ni koordinacije između Kurtija i Osmani.

Kako navodi, Vjosa Osmani se trudila u određenim situacijama da zadrži kosovske partnere blizu, ali su svi kosovski partneri često informisani putem medija, a i sama Osmani je putem medija informisana o stavovima i odlukama koje je Kurti preuzeo kao premijer.

"Po mom punom uvjerenju, ocjene koje međunarodna zajednica ima za gospođu Osmani, su ocjene više da kažu građanima Kosova da su uz narod Kosova, državu Kosovo i žele da naprave razliku i kritike koje imaju u odnosu na Kurtija i vladu iz ocjene koju imaju za bilateralni odnos između države Kosovo i Sjedinjenih Američkih Država ili sa nekim drugim. Ono što me iznenađuje jeste da nikada od proglašenja nezavisnosti Kosova nije bilo situacije da se predsjednik, premijer i predsjednik Skupštine izjašnjavaju kao tri državna lidera o određenim temama. Uticaj gospođe Osmani na donošenje državnih odluka, spolja, djeluje beznačajno i ograničeno", rekao je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic