Ostavka Kurtija nije u opticaju

Vanredni parlamentarni izbori jedna su od glavnih tema na Kosovu, a Vlada Kosova izričito je protiv toga da do njih dođe tako što bi premijer Albin Kurti podneo ostavku, već predlažu raspuštanje Skupštine, prenosi Reporteri.

Premijer Albin Kurti poručio je opozicionim strankama ranije da zajedno dođu do broja za raspuštanje Skupštine kako bi se održali vanredni parlamentarni izbori garantujući da će opoziciji obezbjediti dvije trećine neophodnih glasova kako bi Skupština Kosova bila raspuštena.

Kurti je naveo i da ne želi da izbori budu održani tokom zime, već na ljeto i rekao da tada može da se odredi datum u koordinaciji između vlade i opozicije.

"Ako hoćemo da izbori ne budu, na primjer, zimi, mi smo razumni ljudi, možemo da odredimo datume zajedno sa opozicijom, ali nema podnošenja ostavke", rekao je Kurti.

To je ponovila i ministarka pravde Albulena Haxhiu koja je kao i Kurti, izazvala opoziciju rekavši da je vladajuća koalicija spremna za nove izbore, čak i već sljedeće nedjelje ako tako opozicija želi.

Haxhiu je rekla da je vlada spremna za nove izbore, ako to želi opozicija, ali je dodala da neće biti ostavke premijera.

Prema njenim riječima, kada god je opozicija spremna da raspusti Skupštinu, to može da se desi.

"Govore da mi hoćemo izbore, a u stvari to nije ono što oni hoće. Što se nas tiče, sljedeće nedjelje, ako bude moguće, idemo na izbore. Kad hoće opozicija, možemo na izbore. Opozicija je izašla na izbore i glasala za raspuštanje Skupštine, ali oni kažu ne, hoćemo ostavku premijera", rekla je Haxhiu za RTK.

Opozicione stranke koje su dio Skupštine Kosova nisu odgovorile na ponudu premijera Albina Kurtija za vanredne izbore.

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi odgovorio je pozivajući Kurtija da odmah izađe na izbore.

Krasniqi je čak predložio Vladi Kosova 9. jun kao datum novih izbora, a iz te stranke Bedri Hamza je predložen kao kandidata za premijera na predstojećim parlamentarnim izborima.

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku odbacio je mogućnost da ta stranka podrži bilo kakav prijedlog za raspuštanje Skupštine.

Prema njegovim riječima, Kurti se predao, pa mora da podnese ostavku, dok je Alijansa za budućnost Kosova iznela prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Kosova.

Šef Alijanse Ramush Haradinaj je u izjavi medijima rekao da prvo treba definisati put do izbora, a zatim odrediti datum dodajući da je ta stranka podnela prijedlog za svrgavanje Kurtija.

Prema njegovim riječima, trebalo bi jednom zauvek odlučiti kako izaći na izbore, a ne govoriti o datumu njihovog održavanja.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri