ZSO tek poslije izbora

Pismo kosovskih lidera izvestiocu za Kosovvo u Savjetu Evrope Dori Bakoyannis potvrđuje njihovu spremnost da ispune sve zahtjeve međunarodne zajednice za pristupanje u članstvo Savjeta Evrope, kaže analitičar Afrim Hoti, ali s druge strane ne vjeruje da do formiranja Zajednice srpskih opština može doći prije nego što se održe izbori.

Hoti navodi da je odluka o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani bila „nešto kao preduslov za dobijanje članstva u Savjetu Evrope“.

„Očigledno je da je posljednjom odlukom vlade da da zemljište srpskom manastiru Dečani Kosovo već na formalan način ispunilo zahtjev za pristupanje Savjetu Evropu. Drugim riječima, pismo koje su poslali kosovski lideri samo potvrđuje spremnost kosovskih vlasti da ispune sve zahtjeve i da se deklarišu kao zemlja koja želi da bude dio demokratskih procesa i poštovanja ljudskih prava“, kaže Hoti.

Na pitanje kada se može očekivati formiranje ZSO Hoti navodi da je to „najkompleksniji zahtjev“ za koji nije optimista.

„Prilično sam pesimista po ovom pitanju. Ne mislim da će Asocijacija biti formirana uskoro. Možda je u svijetlu članstva u Savjet Evrope krucijalno da se započne ovaj proces. Ako vlasti Kosova krenu u formiranje mislim da je to najznačajniji korak ka članstvu Savjeta Evrope“, navodi analitičar i dodaje da bi to vladu Albina Kurtija koštalo izbora.

„Formiranje srpske zajednice bi se odrazilo na predstojeće izbore, zbog toga ne mislim da će se Asocijacijom baviti prije izbora na Kosovu“, zaključuje Hoti.

Izvor: Kosovo Online