Sedam upitnika

Na Kosovu 5. aprila počinje popis stanovništva, kako bi se stekao precizan uvid u socijalne i društvene uslove života građana, koji će u okviru popisa popunjavati sedam upitnika, uključujući i onaj o šteti pričinjenoj tokom rata 1998. i 1999 godine, prenosi Gazeta express.

Popis će početi u petak sljedeće nedjelje, trajaće do 17. maja, a preliminarni rezultati biće objavljeni u roku od tri mjeseca po završetku procesa.

Poslije više od dvije godine odlaganja, Kosovo će pobrojati stanovnike, domaćinstva i stanove ili kuće, a u popis će biti uključen i sjever naseljen pretežno srpskim stanovništvom.

U popisu stanovništva biće angažovano oko 3.500 popisivača i 891 nadzornik, kao i predstavnici Agencije za statistiku.

Biće potrebno popuniti sedam upitnika, uključujući i onaj o ratnoj odšteti i registraciji raseljenih lica.

Agencija za statistiku pravda prikupljanje ovih podataka značajem za donošenje boljih politika za Kosovo, planiranje budžeta i investicija, kao i poboljšanje uslova života svih građana.

Prema zakonu, svaki stanovnik Kosova u obavezi je da tokom popisa dostavi popisivaču sve tačne podatke u upitnicima za popis stanovništva.

U individualnom upitniku ima ukupno 42 pitanja. Izjava o vjerskom uvjerenju je takođe uključena u ovaj obrazac.

Ispod pitanja se pojašnjava da prema Ustavu Kosova, registrovano lice može izabrati da se ne izjasni po pitanju vjeroispovesti. Isto pojašnjenje nalazi se i pod pitanjem o etničkoj pripadnosti.

Sljedeća pitanja se odnose na državljanstvo, prebivalište, obrazovanje i zaposlenje.

"Ako biste našli posao, da li ste spremni da počnete da radite u naredne dvije nedjelje", jedno je od pitanja.

Na kraju obrasca su i pitanja o putovanju i vrsti prevoza koji građani koriste, u okviru koga je dato 14 opcija.

Agencija za statistiku Kosova uvrstila je u popis upitnik za evidentiranje ratne štete, ističući da su ti podaci neophodni kako za pregovore sa Srbijom, tako i za članstvo u Evropskoj uniji.

Prvo pitanje je da li je porodična privreda imala ekonomske štete kao rezultat rata. Ko odgovori sa "da" mora da označi i opštinu i mjesto stanovanja.

Upitnik podrauzmijeva i izjašnjavanje o vrijednosti uništene imovine tokom rata (od 10.00 eura do više od 40.000 eura).

Zatim se građani izjašnjavaju da li u njihovim domaćinstvima ima poginulih, povređenih, nestalih ili zatvorenih, pri čemu se traži broj, ime i prezime svake osobe, godina rođenja, godina smrti i pol.

Posljednje pitanje je da li je u okviru porodice bilo drugih šteta (tortura, nasilje, psihičke posljedice).

Posljednji popis stanovništva na Kosovu obavljen je 2011. godine, prema kome je ukupan broj stanovnika na Kosovu iznosio 1.739. 825 . U ovom popisu nisu obuhvaćeni stanovnici opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Sjeverna Mitrovica.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Express