Profesor Ustavnog prava

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazllum Baraliu rekao je, nakon što je politički komitet PSSE dao zeleno svijetlo za prijem Kosova u Savjet Evrope, da će građani Kosova, ukoliko do učlanjenja dođe, moći lakše da dođu do ostvarivanja svojih zakonskih prava, što do sada nije bio slučaj, a da će Kosovo imati više opterećenja i odgovornosti.

"To je samo jedan stepen više u tom postupku. Treba u aprilu da se održi Parlamentarna skupština koja treba dvotrećinskom većinom da glasa i ako se dobije taj broj glasova, onda se smatra da je Kosovo prebrodilo naredni korak za učlanjenje. Zadnji korak će biti da Savjet ministara tog organa u maju ili septembru donesu konačnu odluku za evetnualni prijem Kosova, ako bude bilo dovoljno glasova", rekao je Baraliu.

On ističe da će eventualni prijem Kosova u SE za građane biti dobra stvar.

"Za građane jeste dobra stvar, zato što građani u zemljama kao što smo mi i ove druge balkanske zemlje, manje više nažalost, ne mogu godinama i decenijama ostvariti svoja zakonska prava, ljudska, imovinska i druga, tako da će moći, kada se sve instance prebrode, redovni sudovi, pa Ustavni sud... Onda će svaki građanin ove zemlje steći pravo, učlanjenjem Kosova u SE, da se obrati Evropskom sudu za ostvarivanje svojih prava i to je za njih dobro. Onda će to pospešivati, kako je predviđeno aktima tog organa, razvoj ljudskih prava, demokratije. Za državu to će možda značiti da će imati više opterećenja, jer ono što se ne može ostvariti ovdje, u redovnim sudovima na Kosovu u ovom slučaju, pa i u drugim balkanskim zemljama, građani će moći da se obrate SE da dobiju svoja prava, a država će to zatim platiti", zaključio je Baraliu.

Izvor: Kosovo Online