Politički analitičar

Politički analitičar Edward Joseph naveo je da Kosovo svoju nezavisnost duguje Sjedinjenim Američkim Državama i da se "ne može braniti bez SAD i Nato". On je istakao da će SAD uvijek biti prijatelj Kosova, ali da pojedini postupci sadašnje Vlade Kosova ugrožavaju odnose Kosova i Amerike, prenosi RTK.

"Bez podrške SAD, Kosovo ne bi bilo nezavisno, a neke odluke ili akcije Vlade dovode odnos u opasnost. Ne u strateškom aspektu jer će Sjedinjene Države uvijek biti prijatelji Kosova, već zato što se nalazimo u veoma opasnom periodu, imamo rat u Ukrajini, nestabilnosti razne. Kosovo je mala država i reći ću jasno - ne postoji apsolutno samoopredjeljenje, a to govorim namerno jer je to ime političke partije koja vodi državu", naveo je Joseph.

Kaže i da Kosovo ne može da se projektuje u svijetu i da se ne može braniti bez SAD i Natoa.

"Svaki građanin Kosova mora sebi da postavi pitanje: Kako da zaštitimo naše nacionalne interese, moramo da imamo dobre odnose sa Sjedinjenim Državama. To ne znači da će učiniti sve što SAD traže, ali ipak prvo treba razmotriti stavove Sjedinjenih Država", naglasio je američki profesor.

Komentarišući izjave visokih američkih zvaničnika o pitanju dinara na Kosovu, Edward Joseph je rekao da je većina kritika razumna, ali da, prema njegovim riječima, nije razumno zašto SAD ne pozivaju predsjednika Srbije na odgovornost.

"Centralna banka je odgovorna i kritika odluke je tačna. Razumijem da odluka dolazi iz razumnog cilja, ali doneti takvu odluku bez odgovarajućih konsultacija ne samo sa SAD već, što je najvažnije, sa građanima je greška“, rekao je Joseph.

Dodaje da Kosovo ima suvereno pravo da se zaštiti i uspostavi propise i da zna koje valute ulaze ili izlaze i normalno je deklariše sopstvenu valutu.

"A tu je i odgovornost vlade i to uključuje Centralnu banku. Dakle, i jedni i drugi imaju odgovornost da vode računa o pravima građana. Dakle, čak i građani koji žive u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku su deo građana Kosova. Da li su konsultovani", dodao je američki profesor.

Prema Josephovim riječima, to bi bila i dobra prilika da se pokaže razlika između Kosova i Srbije.

"Bila bi to prilika da se kaže da Kosovo radi suprotno od onoga što Vučić radi građanima u Preševskoj dolini", naglasio je.

Prema Josephu, Kosovo ne mora da poništi odluku CBK.

"Nema potrebe poništavati odluku. Sama odluka je ispravna, ista je kao i odluka za automobilske tablice. Ali važno je kako vlast donosi ove odluke, da li sluša građane. Odluka se može revidirati i poboljšati”, rekao je između ostalog Joseph.

Govoreći o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama i odluci o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, američki profesor je rekao da je odluka vlade ispravna odluka i dugo očekivani veliki korak.

Dodaje i da članstvo Kosova u Savjetu Evrope ne treba uslovljavati za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Izvor: Kosovo online/RTK