Poslanica LDK

Članstvo Kosova u Savjetu Evrope predstavljalo bi važan korak u napretku na putu evropskih integracija, ocjenila je poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasniqi, koja je, u svojstvu predsjedavajuće Komiteta za evropske integracije Skupštine, učestvovala na sastancima Konferencija parlamentarnih odbora za poslove EU u Briselu.

„Kao vođa kosovske delegacije tražila sam podršku za procese kroz koje Kosovo prolazi, posebno za ukidanje mjera koje je nametnula EU, Kosovo treba da dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU, članstvo Kosova u Savjet Evrope, predstavljajući to kao važan korak za napredak Kosova na putu evropskih integracija”, napisala je Krasniqi na Facebooku.

Poslanica Shqiep Isufi je istakla da Kosovo ima stabilnu demokratiju, u kojoj su slobode i prava zagarantovana Ustavom.

Plenarni sastanak Konferencije odbora nacionalnih parlamenata Evropske unije organizuje nacionalni parlament države članice EU koji predsjedava Savjetom EU, kojim predsjedava Parlament Belgije.

Glavne teme koje su dominirale ovom Konferencijom su, pregled evropskog zakonodavstva 2019-2014, perspektiva za stratešku agendu Savjeta za 2024-2029, rodne politike i zastupljenost žena i muškaraca u parlamentu, strateška autonomija, konkurentnost i održivost, demokratija i evropska vladavina prava, itd.

Na plenarnom sastanku u Briselu učestvuje veliki broj predstavnika institucija EU, poput Evropskog parlamenta, Evropske komisije i drugih institucija, zemalja sa statusom kandidata i potencijalnih kandidata kao i zemalja Zapadnog Balkana.

Izvor: Kosovo Online