Strategija obrazovanja

Premijer Albin Kurti kaže da je vlada na čijem je čelu održala riječ da će studiranje biti besplatno, te da je ove godine studentima dodjelila više od 10.000 stipendija.

Kurti je na Facebooku naveo da je vlada izradila Strategiju obrazovanja 2022-2026, zakone i administrativna uputstva koja regulišu funkcionisanje obrazovanja, od osnovnog školovanja do visokog obrazovanja.

"Do sada je angažovano više od 280 asistenata za djecu sa posebnim potrebama. Dodjelili smo opštinama sredstva za zapošljavanje ukupno 500 asistenata. Ovako ispunjavamo obećanje, država se na ovaj način najbolje dokazuje”, napisao je Kurti.

Dodao je da o dualnom obrazovanju, o kojem je govorio dok je bio u opoziciji, govori i sada kada vodi vladu.

"Dualno obrazovanje povezuje stručno obrazovanje sa tržištem rada, obrazovanje sa privredom. U drugoj akademskoj godini implementacije, postoji ukupno 12 profila, u 21 stručnoj školi, u 14 opština, u koje je do sada uključeno 920 učenika. Takođe ulažemo u izgradnju i renoviranje ukupno 34 vrtića”, naveo je Kurti.

Ukazao je da se po prvi put sprovodi sadržajna revizija udžbenika, što je od suštinskog značaja za podizanje kvaliteta obrazovanja i znanja i informacija koje učenici dobijaju.

Dodao je i da je Kosovo postalo punopravni član programa "Horizont Evropa", programa koji omogućava međunarodnu saradnju u oblasti istraživanja i inovacija.