Pritisak je neophodan

Politički analitičar Afrim Hoti poručio je za Kosovo onlajn da očekuje da će se rješenje za srpski dinar postići na sljedećem sastanku, zakazanom za naredni četvrtak, između pregovarača u okviru dijaloga u Briselu.

"Da, definitivno mislim da će na sljedećem sastanku biti postignut sporazum. Po mom viđenju, problem srpske valute je preuveličan bez ikakve potrebe i čini se da su oba pregovarača, i onaj iz Srbije kao i sa Kosova izrazili svoju spremnost da se nađe rješenje. Ono je definitivno hitno potrebno, prvenstveno zbog Srba koji žive na Kosovu kako bi mogli da uživaju svoja prava i budu jednaki sa ostalim građanima. Politički maraton između dvije zemlje će se završiti naredne nedjelje", rekao je Hoti.

Istakao je da je zato potreban i pritisak međunarodne zajednice.

"Pritisak je neophodan, posebno ako uzmemo u obzir odsustvo komunikacije između dvije vlade, između Srbije i Kosova. To je već do sada pokazano, bez stvarnog i ozbiljnog pritiska međunarodne zajednice, neće biti sporazuma. U vezi sa tim, mislim da su zapadne sile odlučne da naprave neophodne korake da ubede strane da postignu sporazum", zaključio je analitičar.

Izvor: Kosovo Online