Bez dogovora u Briselu

U Briselu je bez dogovora i uz najavu novog susreta završen sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije o pitanju srpskog dinara čija je upotreba kao gotovinskog sredstva plaćanja od prošlog meseca zabranjena na Kosovu.

Kosovski glavni pregovarač Besnik Bislimi je izjavio da su predlozi strana veoma udaljeni te da je potreban još jedan susret kako bi se nastavilo sa raspravom. Novi sastanak će, rekao je, biti održan najverovatnije naredne nedelje.

"Mi smo izneli svoj predlog, a Priština svoj predlog. Naš predlog je izbalansiran i vodi računa o interesima naših građana na Kosovu. Sa druge strane imate predlog Prištine za koji ne bih da govorim ali dovoljno je da kažem da nisu uložili nimalo napora da bi taj papir mogao da se nazove predlogom koji ide u pravcu kompromisnog rešenja", izjavio je glavni pregovarač Srbije Petar Petković na kraju sastanka.

On je optužio kosovsku stranu da želi da nameće rešenja ali je potvrdio posvećenost zvaničnog Beograda da reši ovo pitanje i da dođe na razgovore koliko god je potrebno zarad pronalaska kompromisnog rešenja

Petković je potvrdio da će naredni sastanak biti održan 4 aprila.

"Glavni pregovarači Kosova i Srbije izneli su danas predloge o mogućim rešenjima za ljude pogođene uredbom CBK-a o gotovinskom poslovanju. Naše duge rasprave pomogle su da se razjasne važni detalji. Sledeće nedelje smo se dogovorili da se ponovo sastanemo sa ambicijom da pronađemo rešenje", napisao je na mreži X specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Sastanak u Briselu 25. marta, uz posredovanje Lajčaka, bio je nastavak prošlonedeljnog susreta Bisljimija i glavnog Petkovića. Tada su se obe strane dogovorile da će dati predloge za rešenje pitanja dinara.

Korištenje dinara za gotovinska plaćanja na Kosovu je zabranjeno od 1. februara, kada je Centralna banka Kosova donela uredbu kojom je euro određena kao jedina službena valuta u zemlji.

Ovo pitanje, osim što je razljutilo Srbiju, izazvalo je i nesuglasice između Vlade Kosova i međunarodne zajednice, budući da srpska zajednica na Kosovu godinama prima isplate u dinarima iz budžeta Srbije.

Zapadne diplomate su zatražili od Kosova da obustavi uredbu kako bi pogođenim građanima dali vremena da se prilagode novoj praksi.

Premijer Kosova Albin Kurti je u nedavnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao je da predlozi za dinar, koji su u suprotnosti s uredbom Centralne banke Kosova, neće biti prihvaćeni.

Strane su imale rok do 22. marta da predaju njihove predloge kako bi se o njima raspravljalo na sastanku 25. marta.