Predsjednica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila potvrdila je da su zvaničnici Kosova predjsednica Vjosa Osmani, predsjednik Skupštine Glauk Konjufca i premijer Albin Kurti uputili pismo izvjestiocu za Kosovo u Savjetu Evrope Dori Bakoyannis, prenosi Indeksonlajn.

Kusari-Lila je rekla da je to "standardno pismo" bez kojeg se neće glasati o izveštaju o članstvu Kosova u SE, koji se očekuje 27. marta.

"Standardna procedura je da se pismom šefovi država koji pretenduju na članstvo moraju obavezati da se pridržavaju izvještaja kojim se predlaže članstvo nove države. Pismo nije ništa drugo do formalnost koja se mora poštovati, dok dijelovi izvještaja na koje se pismo odnosi nisu delovi već referenca na mišljenje Bakoyannis", rekla je Kusari-Lila.

Dodala je da se u mišljenju o Kosovu u cjelini pominje Osnovni sporazum, za koji je rekla da se odnosi na cjelinu obaveza iz tog sporazuma.

Osmani, Kurti i Konjufca poslali su juče pismo Dori Bakoyannis u kome se obavezuju da će poštovati sve članove Briselskog i Ohridskog sporazuma, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

Izvor: Kosovo Online/Indeks Online