Potpredsjednik PDK-a

Potpredsjednik Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj rekao je da je Kurtijeva vlada doživela neuspjeh u spoljnoj politici, budući da Kosovo jedino na Balkanu nije dobilo status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, prenosi Koha ditore.

On je rekao da su vijesti za Bosnu i Hercegovinu pozitivne, ali loše za Kosovo.

"To zapravo pokazuje da nas nema nigdje u procesu integracije, da iza mjesta gdje se danas nalazi Bosna i Hercegovina poslije ovog poziva, status kandidata imaju Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija, sve zemlje na Balkanu. Kosovo se pridružuje Bjelorusiji i Rusiji kao zemlja koja nije kandidat za članstvo. Dodjeljivanje statusa kandidata bio je prvi mogući korak u implementaciji sporazuma. Na zvaničnom nivou, odnos Kosova sa EU je isti kao i bjeloruski“, rekao je Hoxhaj.

Zvaničnik PDK je izjavio da je premijer Albin Kurti izolovao Kosovo, a "Bosna i Hercegovina je tipičan slučaj da se shvati da ova zemlja ide unazad".

Prema njegovim riječima, Kurti je naneo veliku štetu time što nije iskoristio geopolitičku situaciju u Evropi za ulazak u Evropsku uniju.

"Ako pravilno čitamo međunarodni položaj Kosova kao zemlje van Ujedinjenih nacija, kao zemlje u međunarodnom sistemu, kao države koja je nezavisna, ali ima osnovni problem u odnosu na međunarodni sistem. U Ukrajini je rat. Ne bi bilo vitalnijeg cilja za vladu Kosova, a to je članstvo u EU i Nato. Najveća šteta koju je ova vlada napravila je što nije iskoristila novu političku situaciju da progura agendu za članstvo u Nato i EU“, rekao je Hoxhaj.

Poslanik PDK je naglasio da članstvo u EU nije obaveza, već stvar volje, a prema njegovim riječima, Vlada Kurtija nema tu volju.

"Ako vlada jedne zemlje nema političku volju, ako nema partnerstvo i odlučnost da koristi mehanizme da se gura napred, ona ostaje tamo gdje mi ostajemo. EU je često bila nepravedna u odnosu na Kosovo, a ako je i bilo kolektivne nepravde, onda je to bila liberalizacija viza. EU možda ima politiku uslovljavanja, ali mi imamo vladu koja je prije godinu dana rekla da Ohridskom aneksu i Briselskom sporazumu. Ovaj sporazum je uslov na stolu i Kosovo ne može da se kreće bez pojašnjenja ovog sporazuma“, dodao je Hoxhaj.

Naglasio je da je pitanje srpskog dinara odnedavno "politika stvaranja krize" Kurtijeve vlade. Prema njegovim riječima, to je nastavak nastojanja da se Briselski i Ohridski sporazumi ne sprovedu.

"Ne znamo šta će biti poslije dinara...Mislim da su dinar i sve radnje koje su preduzete prije dinara način razmišljanja i ponašanja premijera Kurtija, koji nije vjerovao dijalogu. Dinar je bio bespredmetna tema o kojoj ne bi trebalo da se razgovara u Briselu”, istakao je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore