Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Hysen Berisha kazao je da premijer Albin Kurti u tišini sprovodi Zajednicu srpskih opština jer, kako kaže, nema hrabrosti da Ustavnom sudu pošalje statut Zajednice, prenosi Dukađini.

Prema njegovim riječima, pitanje dinara je i dio implementacije Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Kurti sprovodi Zajednicu tiho, u određenim segmentima koji su osjetljivi. A pošto posao ne čeka, mora se obaviti. I to tiho sprovodi. I ovo je dio Zajednice, pregovaranje o tome koju valutu će imati građani opština sa srpskom većinom u Zajednici je dio statuta i Sporazuma. To je pregovarao sam Bislimi. To je u statutu, oni će biti plaćeni, imaće pravo da ih Srbija subvencioniše, a dinar će doći iz Srbije", kaže Berisha.

Kurti će, kako kaže Berisha, poslati Kosovo na prijevremene izbore ako bude pritisnut da osnuje Zajednicu da po statutu čiji nacrt nije poslao Ustavnom sudu.

"Radi to u ovom obliku jer nema načina da se statut pošalje Ustavnom sudu, jer je statut protivan stavovima Ustavnog suda. Stvoriće se nova, paralelna državna po etničkoj pripadnosti. Niti je podređena, niti je treća vlast, niti je Republika Srpska, imamo Republiku Srpsku u Skupštini, dvostruki sistem glasanja. Ovo je nova paralelna država na Kosovu", kazao je.

Kako navodi Berisha, Kurti će taktizirati, a ako ga budu pritiskali, poslaće ih na vanredne izbore.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini