Zamjenik premijera

Zamjenik premijera i glavni pregovarač Kosova u dijalogu Besnik Bislimi saopštio je da je o posljednjem sastanku u Briselu obavjestio ambasadora SAD na Kosovu Jeffa Hoveniera, te da mu je preneo da se tokom te diskusije nije razgovaralo ni o upotrebi dinara, niti o Uredbi Centralne banke Kosova, prenosi Koha.

Kako je pojasnio, uredba CBK nije osporavana, već se govorilo o načinu njenog sprovođenja.

Američkom ambasadoru rekao je i da se na sastanku glavnih pregovarača srpska strana izjasnila protiv primene sporazuma i njegove formalizacije.

"Fokus tog sastanka bio je Osnovni sporazum i Aneks iz Ohrida i najranija formalizacija. Bislimi je naveo da za Kosovo sporazum važi u cjelini, što je ambasador Hovenier potvrdio sa svoje pozicije", stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

Bislimi je rekao ambasadoru i da je delegacija Srbije tokom sastanaka "ponovila stav protiv primjene sporazuma, a samim tim i njegovog formalizovanja".

"Razgovaralo se i o nizu drugih tema tokom jučerašnjeg sastanka, uključujući pozive da Srbija treba da se vrati na Kosovo, kao i kršenja koja čine u nekim sporazumima poput energetike i telekomunikacija, ili u slučaju pokušaja kontinuirane blokade članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, za šta je ambasador Hovenier izrazio stav SAD protiv takvih pokušaja", dodaje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore