Nepromišljene akcije

Izvršni direktor "Demokratija počinje ovdje" Shemsi Jashari poručio je da pitanje dinara može da ugrozi članstvo Kosova u Savjetu Evrope, naglašavajući da postupci Vlade koštaju Kosovo zahlađenja odnosa sa saveznicima.

"Vlada Kosova nanela je mnogo štete odnosima sa našim međunarodnim saveznicima pokušavajući da zadovolji sloj sopstvenih militantnih birača unutar zemlje. Sve populističke akcije oko sjevera bile su štetne i rađene su samo da bi se prodale biračima 'koji uopšte ne razmišljaju'", kaže Jashari za Gazetu blic.

Dodaje da su sve te radnje saveznici osudili što je Kosovo koštalo zahlađenja odnosa i otvaranjem puteva za Srbiju.

"Iz situacije koja nam je išla na ruku poslije Banjske, ova vlast je uspjela da to pretvori u situaciju protiv Kosova, sa nelogičnim postupcima o upotrebi dinara. Kao rezultat postupanja ove vlade u vezi sa upotrebom dinara, prvi put imamo izjavu visokog zvaničnika SAD gospodina Escobara da je pitanje dinara humanitarno pitanje i da ga SAD ne mogu prihvatiti", ocjenjuje analitičar.

Dodaje da dinar nije bio dio dijaloga jer je bio unutrašnja stvar, ali su ga sada pretvorili u temu koja ugrožava članstvo u Savjetu Evrope.

"Pitanje dinara nikada nije bilo tema razgovora, jer je to unutrašnje pitanje Kosova. Sada su to od nepromišljenih populističkih akcija pretvorili u glavnu temu koja ugrožava članstvo u Savjetu Evrope. Ova vlada i nijedna vlada Kosova nema ni moć ni mogućnost da prekine odnose sa našim saveznicima, a posebno sa SAD, jer bez SAD ne bismo ni bili država. Što prije ova vlada shvati da se ne igra sa međunarodnim partnerstvima, to ćemo pre imati normalizaciju i korektne odnose sa našim strateškim saveznicima“, kaže Jashari.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic