Ponovo je zatražio odlaganje

Ambasador SAD na Kosovu Jeffrey Hovenier ponovo je zatražio odlaganje uredbe Centralne banke Kosova (CBK) kojom se ukida srpski dinar, kako bi se ustanovila procedura isplate primanja iz budžeta Srbije za pripadnike srpske zajednice.

"O uspostavljanju takve procedure mora se razgovarati u okviru dijaloga. Tražimo od Kosova i Srbije da budu konstruktivni oko ovog pitanja", rekao je Hovenier na konferenciji za novinare ispred ambasade SAD u Prištini.

On je podvukao i da je odluka Kosova da primeni odluku Centralne banke Kosova o zabrani srpskog dinara uticala na kvalitet odnosa SAD i Vlade Kosova, te podsetio da su poruke američkih zvaničnika po tom pitanju bile jasne.

Hovenier je izrazio očekivanje da će se Vlada premijera Kurtija obavezati na pronalaženje rešenja u saradnji i koordinaciji sa SAD, a ne da povlači jednostrane poteze.

“Svaka sugestija da partnerstvo Kosova i SAD nije ugroženo i da neće biti ugroženo ovakvom situacijom, moram biti jasan, to jednostavno nije istina”, rekao je on.

Prethodno je američki državni sekretar za Evropu i Evroaziju James O'Brien 13. februara rekao da je Vlada Kosova ugrozila partnerstvo sa SAD zbog odluke o zabrani srpskog dinara.

"Ja ne izričem nejasne pretnje javno. Rekao bih, ako ne budemo tretirani kao partneri, nećemo ni vladu Kosova tretirati kao partnera", rekao je O'Brajen u intervjuu za Glas Amerike.

Međutim, premijer Kosova Albin Kurti je odbacio ove navode, napominjući da SAD smatra najvažnijim partnerom.

"Kosovo nema važnijeg partnera, saveznika i prijatelja od Sjedinjenih Država. Ja to tako smatram i (u skladu sa tim) sarađujem kao premijer Kosova", rekao je Kurti.

Centralna banka Kosova je donela odluku da jedino sredstvo za gotovinski i platni promet bude evro, čime se ukida srpski dinar. Ovu odluku, koja je stupila na snagu 1. februara, prethodnih dana su kritikovale i druge zapadne zemlje uz zahtev da se odloži njena primena.

Pripadnici srpske zajednice u dinarima imaju razna primanja iz budžeta Srbije a međunarodna zajednica je upozorila da bi odluka Kosova o njegovom ukidanju mogla da podigne i etničke tenzije.

Centralna banka Kosova je potom 12. februara saopštila da prelazna faza primene njene uredbe ne može trajati duže od tri meseca.

Narodna banka Srbije je godinama unazad slala dinare u svoj trezor u opštini Leposavić na severu Kosova, odakle je potom novac do finansijskih ustanova koje rade u sistemu Srbije, kao što su pošta ili banka Poštanska štedionica, prevozila međunarodna kompanija Henderson.

Sada CBK navodi da je ta praksa nezakonita, jer samo ona može da izvozi i uvozi kovanice i novčanice na teritoriji Kosova.