Ukidanje dinara

Centralna banka Kosova (CBK) na osnovu zakona "ima diskreciono pravo" da odluči o zahtevima banaka koje apliciraju za licencu da posluju na Kosovu, a ekonomista iz Prištine Mejdi Bektaši (Bektashi) kaže da bi eventualno licenciranje srpske banke Poštanska štedionica bio "povratak unazad".

Saša Đogović, ekonomista iz Beograda i urednik publikacije "Strateo", pak misli da bi ta banka mogla bez problema da posluje na Kosovu, ali samo sa evrima.

Pitanje dinara je bila tema razgovora dijaloga Kosova i Srbije 19. marta u Briselu, nakon čega je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak najavio naredni sastanak za ponedeljak.

Kosovo i Srbija do petka treba da podnesu Briselu predloge o upotrebi dinara dok je srpski pregovarač Petar Petković u utorak u Briselu izjavio da je "bitno pronaći rešenje koje će omogućiti nastavak funkcionisanja Poštanske Štedionice".

Zamenik premijera Kosova Besnik Bislimi je nakon razgovora u Briselu o ovom pitanju rekao da će predlozi za "kratkotrajno rešenje" biti doneti na osnovu uredbe Centralne banke Kosova (CBK).

Isplata primanja Srbima na Kosovu iz budžeta Srbije u dinarima je otežana od 1. februara, kada je na snagu stupila uredba CBK kojom se predviđa da jedino platno sredstvo bude evro. Time se u praksi ukida dinar koji je cirkulisao u srpskim sredinama na Kosovu.

Tranzicioni period sprovođenja ove odluke inače ističe 27. marta.

Na ovu uredbu je burno reagovala srpska zajednica ali i zvanični Beograd, dok je međunarodna zajednica tražila odlaganje ove uredbe jer ima "negativne posledice" na manjinske zajednice.

Iz Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije nisu odgovorili da li je jedna od opcija za rešenje da Poštanska štedionica aplicira za licencu za poslovanje na Kosovu.

Nisu odgovorili ni iz Banke Poštanske Štedionice, koja ima ekspoziture u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, dok u opštinama južno ima samo bankomate. Ova banka je trenutno jedina koja na Kosovu posluje sa dinarima, ali nema novca za isplatu jer je na osnovu uredbe CBK zabranjen uvoz srpske valute.

Na sajtu Poštanske štedionice stoji da je ta banka akcionarsko društvo u koje Republika Srbija ima preko 78 odsto udela.

Šta kažu iz Centralne banke Kosova?

CBK je navela da sve zainteresovane banke imaju pravo da apliciraju za licencu na Kosovu u skladu sa zakonom koji je na snazi, ali da CBK ima "diskreciono pravo" da o tim zahtevima odlučuje.

CBK je tako odgovorila na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) da li banke iz Srbije, poput Poštanske štedionice, mogu da dobiju licencu za rad na Kosovu kako bi isplaćivale primanja koja Srbi s Kosova imaju iz budžeta Srbije u dinarima.

"Nakon analize podataka dobijenih od podnosioca zahteva i od svih državnih institucija tokom procenjivanja, CBK zadržava svoje diskreciono pravo da proceni i odluči da li je takvo licenciranje u funkciji postizanja njenih ciljeva i sprovođenja mandata za odgovarajući nadzor koji uzima u obzir sve potrebne aspekte", navodi se u odgovoru.

Zakon o bankama na Kosovu predviđa da nijedna banka ne može da posluje ako nema licencu CBK, te da se licence stranim bankama daju na neodređeno vreme i ne mogu se prenositi.

Iz CBK su ranije naveli da prelazni period oko implementacije njene uredbe ne može da traje duže od tri meseca.

Bektaši: Dinar neće biti ukinu ako Poštanska štedionica dobije licencu

Profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini Mejdi Bektaši (Bektashi) smatra da bi licenciranje srpske banke na Kosovu značilo povratak u period pre stupanja na snagu uredbe Centralne banke Kosova.

"Po meni je Poštanska štedionica deo Vlade Srbije i ista može lako da prati i diktira sve transakcije koje će se odvijati (u opštinama sa srpskom većinom) na severu i jugu. To je korak unazad u odnosu na situaciju 2023. godine", rekao je Bektaši za RSE.

Bektaši smatra da je pitanje dinara "ispolitizovano" do te mere da se o njemu moralo razgovarati u Briselu, te ne veruje da će Poštanska štedionica, ukoliko dobije licencu na Kosovu, u potpunosti prestati da posluje zvaničnom valutom Srbije.

"Ova licencirana banka može raditi u skladu sa kosovskim uslovima i zakonima. Međutim, niko u svetu ne može da spreči ulazak drugih valuta na teritoriju Kosova. Ukoliko ova banka bude licencirana, najveći problem će biti da se zaustavi finansiranje paralelnih struktura, bilo na severu, bilo u ostatku Kosova, koje se na kraju finansiraju iz budžeta Srbije", dodaje on.

Đogović: Od političkog do tehničkog pitanja

Saša Đogović, ekonomista iz Beograda i urednik publikacije "Strateo", kaže da Poštanska štedionica može bez problema da posluje sa evrima na Kosovu, te da je to sada tehničko pitanje nakon političkog dogovora dveju strana.

"Ono što je bitno za građane, korisnike primanja u dinarima, kao i privredne subjekte koji dobijaju sredstva iz Beograda, jeste da će sigurno dobijati ta sredstva u stranoj valuti, u ovom slučaju u evru. Srbija će sredstva slati u dinarima kroz Poštansku štedionicu koja će ih konvertovati u evro", objašnjava on.

Dodaje da dve strane tek treba da dogovore još neke tehničke detalje, kao što je kako će se vršiti oporezivanje i slično, te ukazuje da Poštanska štedionica već ima praksu poslovanja sa stranom valutom.

Ova banka iz Srbije ima svoje ekspoziture u Republici Srpskoj, jednom od entiteta u Bosni i Hercegovini, gde se koristi konvertabilna marka.

"To su zaista sada samo mehanizmi, to pitanje postaje tehničko sada kada više nije političko. Čim je prešlo na tehničko pitanje, bližimo se danu kada će se strane sporazumeti o nadležnostima. Napraviće se aranžman da građani i privredni subjekti ne trpe", kaže Đogović za RSE.

Koje srpske kompanije već imaju licencu na Kosovu?

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga dogovorili formiranje dveju srpskih kompanija na osnovu zakona Kosova.

To su ćerka firma Telekoma Srbije – MTS d.o.o. – i Elektrosever koji je u vlasništvu Elektroprivrede Srbije (EPS).

MTS d.o.o. ima licencu na Kosovu da pruža usluge u oblasti telekomunikacija, dok je Elektrosever dobio licencu za snabdevanje električnom energijom opština sa srpskom većinom na severu Kosova, te naplatu računa.

Obe ove srpske kompanije na Kosovu posluju u evrima i u toj valuti građanima iz srpske zajednice izdaju račune.