Pogazio riječ!?

Pitanje dinara okupilo je juče u Briselu, izaslanika EU Miroslava Lajčaka i glavne pregovarače Kosova Besnika Bislimija i Srbije Petra Petkovića, piše Reporteri.

Međutim, prije otprilike mjesec dana, potpredsjednik vlade Kosova Besnik Bislimi, potpuno odlučan, rekao je da takvi sastanci nisu za glavnog pregovarača i da će on otputovati u Brisel da razgovara samo o Osnovnom sporazumu.

Bislimi je čak ocjenio da je Lajčak prekršio svoje principe, s tim što je potpredsjednik vlade prije mjesec dana izjavio da je evropski izaslanik odlučio o toj temi bez dogovora sa stranama u dijalogu.

Pored Bislimija, i premijer Albin Kurti izjavio je da dinar ne može i neće biti stvar dijaloga, s obzirom da je da je odluku donela  nezavisna institucija kao što je Centralna banka Kosova. Čak i na posljednjem sastanku u Briselu, kosovsku delegaciju predvodio je guverner Centralne banke Kosova.

Uredbom koju je donela CBK je zabranjeno korišćenje dinara, valute u kojoj srpska zajednica na Kosovu dobija različite isplate iz Srbije – od plata i penzija do dječjih dodataka.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri