Bivši diplomata

Bivši pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Avni Arifi izjavio je, povodom godišnjice Ohridskog sporazuma, da Kosovo nema drugog izlaza ukoliko ne uspostavi Zajednicu srpskih opština, iako, kako primećuje nacrt statuta ZSO ima sve parametre da bude štetan po Kosovo.

"Kosovo nema drugog izlaza bez ZSO, ali ove akcije štete onome ko će da odluči o tome. Druge stranke su to prihvatile bez izvršnih ovlašćenja, nijedna nije prihvatila sa trećim stepenom vlasti. Kurti nije odgovoran što Kosovo treba da ima ZSO, ali kvalitet ZSO je isključivo njegova odgovornost", rekao je Arifi na RTV Dukađini.

Povodom odluke Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara, Arifi je istakao da je to izazvalo krizu koja je pomogla Srbiji da "skine" sa pregovaračkog stola pitanje incidenta u Banjskoj.

"Ovo je vještački izazvana kriza koja je pomogla Srbiji da skine sa stola temu Banjske, koja je bila tema na svakom sastanku... Osim Rusije i Srbije, niko nije protiv odluke o dinaru. To je ova vlada veoma loše uradila. Kosovu treba nekoliko godina da se vrati na pregovaračku poziciju koju je imalo prije dvije godine. EU sada ne vjeruje nijednom od obećanja Albina Kurtija“, dodao je Arifi.

Istakao je da je Kosovo sada u lošijoj poziciji nego što je bilo prije dvije godine, jer se suočava sa većim preprekama i "sumornom budućnošću", kada je riječ o sprovođenju Ohridskog sporazuma.

"Glavni problem je Srbija, koja je od početka zainteresovana da nema dogovora... Svi potezi se povlače sa namjerom da se ne postigne dogovor. Strateški cilj Srbije bio je da izdrži da nema sporazuma sa Kosovom dok se ne održe izbori u EU i u SAD. Njihova logika je da će u EU pobjediti stranke krajnje desnice, od kojih su neke veoma prosrpske, a dolaskom predsjednika Trumpa, za koga vjeruju da će pobjediti, doći će do povoljnijeg sporazuma za Rusiju u sukobu sa Ukrajinom i tada će njihov položaj biti poboljšan za realizaciju svojih ciljeva. To je njihova kalkulacija", tvrdi Arifi.

Naglašava da je za Kosovo bilo jako važno da se dogovor postigne i sprovede.

"Mi smo u teškom ekonomskom položaju, po pitanju imigracije stanovništva, članstvu u Natou, drugim integracionim procesima... Zapravo smo se suočavali sa raznim blokadama iz kojih je bilo teško izvući se", zaključio je Arifi.

Izvor: Kosovo online/RTV Dukagjini