Važan napredak

Uprkos primjeni odluke Ustavnog suda za zemljište manastira Visoki Dečani, Kosovo strahuje da će se pojaviti novi uslovi za članstvo u Savjetu Evrope, prenosi Teve1.

U vladajućoj stranci, Pokretu Samoopredjeljenje, kažu da očekuju da će napredak ka članstvu u Savjetu Evrope biti ostvaren u naredna dva, tri mjeseca, ali pominju mogućnost da se pojave novi uslovi, kao što se dešavalo u prošlosti sa liberalizacijom viza, što je apostrofirao američki izaslanik Gabriel Escobar, koji je naveo ZSO i eksproprijaciju zemljišta na sjeveru, kao nove uslove za članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

S druge strane, u Alijansi za budućnost Kosova kažu da će članstvo Kosova u Savjetu Evrope zavisiti od lobiranja vlasti.

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenja Mimoza Kusari-Lila kaže za KosovaPress da je veoma važno da se napredak ka članstvu u Savjetu Evrope postigne u aprilu i maju, kada se sastaju Parlamentarna skupština i Komitet ministara.

U suprotnom, prema njenim riječima, došlo bi do odlaganja do 2025. godine.

"Ako bude nastavka drugih zahtjeva, posebno onih odnosa prema dijalogu, mislim da se može posmatrati situacija koja je na terenu... U Savjetu Evrope je saopštena komunikacija o ovom pitanju i o proces dijaloga je bio mnogo jasniji tokom ovog vremenskog perioda. Za Kosovo je veoma važno da se napredak primeti u narednim mjesecima, jer je to period u kome ove godine možemo da ispoštujemo rok za članstvo u Savjetu Evrope. A ako to ne uspjemo da ostvarimo u narednadva, tri mjeseca, slijedi odlaganje do 2025. godine", kaže ona.

S druge strane, šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri, koji je član delegacije Skupštine Kosova u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, kaže da su u ovoj instituciji aktivno radili kako bi ona dala "zeleno svijetlo" za članstvo Kosova.

On, međutim, dodaje da se za sada ne zna da li će Kosovo biti uvršteno na dnevni red sljedećeg sastanka Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u aprilu.

"Proljećno zasjedanje Savjeta Evrope počinje 18. aprila, a Kosovo nije na dnevnom redu za glasanje. Tako da zavisi od vlade. Postoje dva procesa, tu je glasanje u Parlamentarnoj skupštini, gdje smo vredno radili, tu su Arben, Arijana, Enis i ja koji smo iz opozicije, kao i Saranda. Uradili smo svoj posao u Parlamentarnoj skupštini i sada je na redu Kosovo", naglašava on.

Uprkos optimizmu za članstvo u Savjetu Evrope, Kusari-Lila pominje i neke druge procese Kosova na putu evropskih integracija, gdje su postavljeni novi uslovi.

"Kosovo je imalo i druge procese koji su postavljali uslove, kao što je slučaj glasanja o demarkaciji, nakon čega je odmah obećana vizna liberalizacija, zatim je trebalo više od šest godina dok se to stvarno i realizovalo. Postoji oklevanje u situacijama ili okolnosti u kojima postoji potvrda da ako ova odluka bude usvojena ili ako se ova odluka sprovede, možemo imati priliku u drugom procesu koji otvara put. Prethodni slučaj je bila liberalizacija, ovaj slučaj je članstvo u Savjetu Evrope", kaže ona.

Američki emisar Gabriel Escobar je tokom boravka na Kosovu pozdravio sprovođenje odluke o imovini manastira Dečani, ali je istakao da su osnivanje Udruženja i eksproprijacije na sjeveru još dva uslova za članstvo Kosova u Savjet Evrope.

Krajem prošle godine, eminentni pravnici Savjeta Evrope sačinili su evaluacioni izvještaj o Kosovu, koji će izvestilac Dora Bakojani predstaviti na skupu o političkim pitanjima Skupštine 27. marta, koji sadrži i nacrt mišljenja.

Kosovo je apliciralo za članstvo u Savjetu Evrope u maju 2022.

Izvor: Kosovo Online/Teve1