Vašington traži rok

Analitičar Melazim Koci kaže da je prilično ozbiljna izjava američkog izaslanika za zapadni Balkan Gabriela Escobara da će vlada Albina Kurtija snositi odgovornost za dobrobit Srba na sjeveru, kao i da se čini da sjever Kosova ide ka humanitarnoj krizi, te da Kurti mora da ima političku volju da je riješi, prenosi ABC news.

Koci je rekao da je Kurti trebalo da se konsultuje sa saveznicima u vezi sa rokovima za "zamjenu dinara za euro".

Prema njegovim riječima, ta odluka uništava Srbe i može doći do humanitarne krize na sjeveru, koja će, kako je rekao "biti vještačka kriza".

"Veoma je teško. Escobar je ovu izjavu dao u kontekstu problema koji su nastali zbog odluke da se dinar zameni eurom. Na sjeveru temperatura raste, u smislu stvaranja vještačke humanitarne krize. Mislim da zaista nema krize, sada se koristi greška kosovskog rukovodstva. Stalno insistiraju na rokovima. Vašington traži rok koji nije precizirao. Kosovo je moralo da se riješi u formi kako je rekao predsjednik. Jednostavno je trebalo pitati saveznike, koji je ovo rok", kazao je Koci.

Dodao je da se čini da je to tehničko pitanje.

"Čini mi se to je tehničko pitanje, ali upornost je dala priliku srpskom narodu, to je vještačka kriza koja opterećuje Kosovo. Kosovo od ovoga ne dobija ništa. To je jednostavno neshvatljivo. Jasno je rekao da držimo vladu Kosova odgovornom za dobrobit srpskog stanovništva. Stanovništvo na sjeveru kaže da pati zbog problema sa dinarom. Srbija to koristi, Kosovo ne zna kako da riješi ovu situaciju u roku od nekoliko sati. To bi moglo da kulminira humanitarnom krizom na sjeveru, vještačkom krizom, ali će Srbi to iskoristiti", smatra on.

Ocjenjuje da ni Srbija ni Kosovo ne žele francusko-njemački sporazum.

"Srbija je u Ohridu jasno stavila do znanja da to odbacuje. Djelimično su ga povukli. Čak i Vlada Kosova insistira na potpisivanju, znajući da druga strana neće potpisati. Znam da Vučić to neće i radi sve zbog ZSO. Mislim da je ovo suštinski problem. Ovaj sporazum ne žele ni Vučić, ni Kurti. Nastaviće se sa pitanjima sa tehničkih aspekata, ali ne i sa implementacijom sporazuma. Francusko-njemački sporazum ide u prilog Kosovu. Iako nema dejure priznanja, postoji defakto priznanje", rekao je Koci.

Izvor: Kosovo Online/ABC