Posljednja faza izgradnje države

Profesor političkih nauka Artan Mustafa izjavio je da je primjena odluke Ustavnog suda za upis zemljišta Manastiru Visoki Dečani više nego odgovarajuća, dodajući da će Kosovo, osim sprovođenja te odluke, teško uspjeti da odoli zahtjevima da stvori autonomiju za Srbe koji žive na Kosovu.

"Zapad traži neku vrstu autonomije za Srbe, oni su o tome razmišljali kao o strategiji koja treba da funkcioniše u smislu izgradnje države Kosova. Kosovo nema kapacitet da pruži otpor. U fazi implementacije nisam zamjerio nijednom lideru, jer je bilo teško, niko to do sada nije sprovodio", rekao je Mustafa.

On je istakao da će Kosovo stvoriti najširu autonomiju u Evropi.

"Od predloženog statuta Zajednice i od dosadašnjih sporazuma, očekuje se da Kosovo stvori najširu autonomiju u Evropi. Teritorijalni aspekt nismo vidjeli ni u jednoj zemlji jugoistočne Evrope u postkomunističkom periodu. Imamo sporazum sa NATO-om koji ne dozvoljava BSK-u da ide na sjever", navodi.

Prema njegovim riječima, konačni sporazum Kosova i Srbije će proći, iako će možda naići na otpor.

"Sporazum će proći, koliko god otpora imao. Da su izbori, ne vidi se da će doći do velike promjene vlasti. Postoji i druga strana, međunarodni faktor je ovo rješenje pripremio i na terenu, kako čitam historiju Kosova u poslhednjih 25 godina, sistematski se radilo na stvaranju utiska i narušavanju sloja koji je bio više nacionalistički ili više nacionalističkog krila, neki od njih su i u Hagu", rekao je Mustafa.

Prema njegovim riječima, nije razumno pružati otpor eventualnom dogovoru sa Srbijom.

Uprkos izazovima, prema Mustafinim riječima, Kosovo je imalo nekoliko malih pobjeda i to zahvaljujući političkom otporu premijera Albina Kurtija.

"Otpor Kosova je dao neke rezultate, razdvajanje pitanja Manastira i Zajednice. Tema Manastira je vezana za integraciju na Kosovu, dok je tema Zajednice vezana za obećanje da Kosovo može da dobije zemlju kandidata za EU“, rekao je.

Zapad je, prema njegovim riječima, u Kurtiju vidio dobru priliku za davanje autonomije Srbima na Kosovu, što je po njemu posljednja faza izgradnje države.

Autonomija za Srbe bi, po njemu, bila "politička smrt za Kurtija".