Politički analitičar

Politički analitičar i izvršni direktor Instituta za socijalnu politiku Visar Imeri ocjenjuje da se pitanje dinara može riješiti formiranjem Zajednice srpkih opština na Kosovu, podsjećajući da je Kosovo prihvatilo nacrt statuta ZSO, koji je predložila 'velika petorka', gdje se pominje da će se promet novca vršiti preko Centralne banke Kosova.

Imeri smatra da je uredba CBK o ukidanju dinara samo stvorila "dodatne probleme" i da vlast pokušava da riješi to pitanje bez formiranja ZSO.

Imeri kaže da se u diplomatskim krugovima često govori da "Kosovo ne drži obećanje koje je bilo preduslov za nezavisnost, a to je odnos prema zajednicama". Sve kritike od strane međunarodne zajednice zbog pitanja dinara, ističe, štete Kosovu.

"Bezbjednost Kosova zavisi od Zapada. Kosovo zavisi od Zapada zbog svog međunarodnog subjektiviteta. I jasno je da ovi zapadni partneri neće imati volje i entuzijazma da pomognu Kosovu, posebno ne u međunarodnoj subjektivizaciji, ako Kosovo ima ovakav pristup", kaže Imeri za Radio Slobodna Evropa.

Izvor: Kosovo online/Radio Slobodna Evropa