Dvodnevna posjeta

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar doputovaće u srijedu u dvodnevnu posjetu Kosovu, a o dvije ključne teme - dijalogu sa Srbijom i pitanju dinara razgovaraće osim sa predstavnicima vlasti i sa opozicijom, piše Reporteri.

Sastanak sa opozicionim partijama očekuje se u četvrtak. Demokratski savez Kosova potvrdio je za Reporteri da će se predsjednik te stranke Lumir Abdixhiku odazvati pozivu američkog diplomate.

"Da, predsjednik ima sastanak sa Escobarom“, kratko je u utorak poručio koordinator za medije iz LDK Berat Rukiqi.

Iz Alijanse za budućnost Kosova su nezvanično potvrdili da će na sastanku u četvrtak biti i Ramush Haradinaj, jer su takve razgovore "već neko vrijeme zahtjevali iz Escobarovog štaba".

Takođe, predsjednik Demokratske partije Kosova pozvan je na sastanak sa Escobarom, iako su nezvanično iz ove stranke rekli da ne znaju detalje.

Pored Kosova, prema najavi, Gabriel Escobar će od 10. do 18. marta 2024. posjetiti i Belgiju, Austriju i Crnu Goru.

"Njegova posjeta će ponovo naglasiti posvećenost SAD zemljama Zapadnog Balkana koje imaju za cilj evroatlantske integracije i dublju regionalnu saradnju“, navodi se u saopštenju State departmenta.

Inače, prije manje od tri nedjelje, Escobar je rekao da su SAD zabrinute što ih Vlada Kosova ne tretira kao partnera.

"Veoma smo zabrinuti jer nas vlada Kosova ne tretira kao partnera, ne rade sa nama na regionalnoj stabilnosti i ugrožavaju dijalog – kojem su SAD u potpunosti posvećene. Mislim da je to najbolje rekao ambasador Hovenier – ovo komplikuje naš kapacitet da pomognemo Kosovu da se integriše u transatlantsku zajednicu“, rekao je tada Escobar.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri