Uprkos presudi

Za rektora Univerziteta u Južnoj Mitrovici imenovana je Nurtene Deva koja je u septembru 2022. godine pred Osnovnim sudom u Mitrovici osuđena na kaznu od 800 eura, nakon što je priznala krivično djelo "Neprijavljivanje ili lažno prijavljivanje imovine, prihoda, poklona, drugih materijalnih dobara ili finansijskih obaveza", prenosi Gazeta Blic.

Uprkos presudi, Upravni savjet Univerziteta u  Južnoj Mitrovici "Isa Boletini" imenovao je za vršioca dužnosti rektora Nurtene Deve, koju je Osnovno tužilaštvo u Mitrovici optužilo 19.10.2021, jer je iako je bila u stanju da razumije značaj svog rada i rukovodi se svojim postupcima,  kao visoki javni funkcioner – član Upravnog savjeta Univerziteta u Mitrovici "Isa Boletini", postupila suprotno članu 8. stav 1. Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine visokih javnih funkcionera, prenosi "Zakletva pravde".

Prema optužnici, Deva nije prijavila tražene podatke, kao u obrascu, koji se odnosi na prijavu imovinskog stanja, prihoda, poklona, materijalne dobiti u Agenciji za borbu protiv korupcije u periodu od 1. marta 2020. do 31. marta 2020. godine, kao i za prethodnu godinu, prenosi Gazeta Blic.

Iskazan je neto prihoda u iznosu od 20.213 eura, a ne stvarni prihod u iznosu od 25.052 eura. U periodu kada Deva nije prijavila cjelokupnu imovinu bila je član Upravnog savjeta Univerziteta u Mitrovici.

S tim u vezi, optužena je da je izvršila krivično djelo "Neprijavljivanje ili lažno prijavljivanje imovine, prihoda, poklona, drugih materijalnih koristi ili novčanih obaveza“ iz člana 430. stav 2. KZ, za koje je zaprećena novčana kazna i kazna zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

S druge strane, Univerzitet u Mitrovici je svoje imenovanje na čelo Univerziteta pravdao činjenicom da je Nurtene Deva, iako osuđena za krivično djelo korupcije, dobila izrečenu kaznu prema zakonu koju je platila.

"Presuda na koju se pozivate postala je pravosnažna 29.09.2022. godine, dok je kazna izrečena po ovoj presudi plaćena u skladu sa zakonom", navodi se u odgovoru Univerziteta.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic