Šef poslanika PDK

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri ocjenio je da glasanje o smjeni gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru produbljuje međuetničke podjele i da će otežati položaj Albanaca koji tamo žive, prenosi Reporteri.

„Način njihovog smenjivanja, bez političkog dogovora, putem referenduma, dodatno produbljuje međuetničku podelu i dodatno će otežati položaj onih Albanaca koji žive u tim dijelovima Kosova. Štetan proces u koji nas je doveo premijer Kurti“, rekao je on.

On je govorio i o blokiranju međunarodnih sporazuma i dodao da stranka kojoj pripada ne glasa ništa u Skupštini Kosova od juna 2023. godine.

Tahiri je ponovo naglasio da je PDK spremna i da zahtjeva nove izbore, jer se, kako je rekao, šteta po Kosovo već produbljuje.

„Od juna 2023. PDK ne glasa ni o čemu u Skupštini Kosova, ni o međunarodnim sporazumima, ni o zakonima, osim o sopstvenoj inicijativi iz razloga što zahtevamo da se prekine mandat ovoj vladi, čija je uprava okrenuta na štetu interesa građana Kosova. Ako pogledamo ove tri godine, njeni uspjesi su mali, gotovo zanemarljivi. Šteta koju smo dobili od naših strateških partnera je tolika da se bojim da će još dugo biti nepopravljiva“, rekao je Tahiri.

Kako je naveo, njegova stranka radi u svim pravcima na skraćivanju upravljanja ove vlade.

Tahiri je istakao da je ova vlada prihvatila sporazume u Ohridu i Briselu, a sa njima i sporazum za ZSO.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri