Nakon uredbe CBK-a

Šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila govorila je o posjeti američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara ove nedjelje Kosovu, tokom koje bi se razgovaralo o pitanju dinara, odnosno odlaganju konverzije ili rasporedu procesa konverzije, ali kako je rekla na Kosovu postoji samo jedna valuta, a to je euro, prenosi Reporteri.

"Escobar je bio i ostaje ozbiljno angažovan u procesu dijaloga kao delegat u dijalogu između Kosova i Srbije, tako da je revizija ovog procesa uobičajena, rekla bih u vezi sa njegovom posjetom. U vezi sa stavovima, pitanjem dinara ili upotrebe kao valute za domaće plaćanje, jasno je da se može razgovarati o olakšicama konverzije ili rasporedima procesa konverzije, jer na Kosovu postoji valuta koja je euro, dok se sve ostale valute konvertuju", rekla je ona.

Povodom zahtjeva za podnošenje nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu, Kusari-Lila je rekla da Kosovo ostaje posvećeno normalizaciji situacije u sjevernim opštinama, sitakavši da da postoji tendencija tenzija.

"Što se tiče zahtjeva za podnošenje nacrta statuta Ustavne zajednice, ostajemo orijentisani na normalizaciju situacije u četiri opštine na sjeveru. S vremena na vrijeme dolazilo je do tenzija, napada na imovinu zamjenika gradonačelnika. Zvečan je bio indikacija. Naredni periodi u približavanju izbornog procesa mogli bi da budu praćeni ovakvim napadima organizovanim od strane kriminalnih grupa iz Beograda, tako da stabilnost i bezbjednost smatramo važnim", dodala je ona.

Na pitanje da li je Samoopredjeljenje spremno za nove izbore, Kusari-Lila je rekla novinarima da su kao stranka u poziciji onih kojima je dat mandat da vode Kosovo, a ako je potrebna potvrda, onda su spremni.

"Što se tiče izbornog procesa, sve političke stranke znaju da u trenutku kada su imenovane učestvuju i spremne su. Mi smo na vlasti zahvaljujući onima koji su nam dali mandat i ako takvo stanje treba da se potvrdi, naravno da smo spremni“, rekla je Kusari-Lila, dok je u vezi sa sprovođenjem imovinske odluke manastira Dečani, u zamjenu za članstvo Kosova u Savjetu Evrope, šefica poslaničke gruipe vladajuće stranke rekla da nema informacija o ovo.

"Nemam informaciju da je takav zahtjev uputila Vlada Kosova, adresa za to pitanje je Vlada Kosova", rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri