Neprimenljiv

Politički analitičar Visar Zani ocijenjuje da različiti modeli poput Sjeverne Irske ne mogu da se prilagode situaciji na Kosovu. On ukazuje da problemi između Kosova i Srbije nisu vjerski, kao u slučaju Sjeverne Irske, i da bi taj model omogućio Srbiji da na neki način ima vlast tamo gdje žive Srbi i gdje Srbija ima uticaj.

Modeli poput irskog, ističe Zani, možda odgovaraju dinamici koju treba da ima dijalog sa ciljem da se donese konačna odluka, odnosno sporazum koji pomiruje strane, a zatim i pravni sporazum koji može da se iskoristi za ulazak u evroatlantske strukture.

Ovaj analitičar smatra i da međunarodni faktor ne podržava ideju modela Sjeverne Irske jer se ona razlikuje od onoga o čemu se do sada govorilo u okviru dijaloga. Po njemu, najbolja opcija je sporazum iz Brisela.

“Treba da postoji ozbiljnost kada strane preuzimaju obaveze, da ih i sprovedu, a ne da se daje prostor da strane preuzmu obaveze i da ih naknadno ne sprovode. Dakle, problem će biti rješen kada Kosovo dobije nezavisnost, a sa druge strane da Kosovo da Srbima zadovoljavajuću lokalnu vlast koja ne bi imala uticaj na mogućnost otcepljenja, već vlast napredniju u pogledu lokalnih prava srpske zajednice”, kaže Zani.