Šefica poslanika VV

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila kaže da nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji su predložile međunarodne diplomate, nije upućen na razmatranje Ustavnom sudu jer se očekuje da se komentari koje je Kosovo uputilo posredniku za dijalog Miroslavu Lajčaku odraze na taj nacrt.

Prema njenim riječima, to da li je nacrt statuta Zajednice upućen ili ne Ustavnom sudu, ne bi promjenilo trenutno stanje na terenu u četiri opštine na sjeveru.

Kusari-Lila je skeptična da će biti napretka u dijalogu Kosova i Srbije pred izbore u Evropskoj uniji.

Optužila je Srbiju za dekonstruktivan pristup dijalogu.

Ističe da sve dok ne postoje kaznene mjere protiv Srbije za, kako kaže, teroristički napad u Banjskoj i dok Srbija štiti ljude koji su učestvovali u agresiji na Kosovo, teško je reći da može biti pomaka u dijalogu.

Govoreći o uredbi Centralne banke Kosova, koja zabranjuje upotrebu srpskog dinara na Kosovu i mogućnostima da se o istom razgovara na nivou glavnih pregovarača u Briselu, Kusari-Lila kaže da su jedina pitanja o kojima se može razgovarati u vezi te teme je pronalaženje olakšavajućih mehanizama za konverziju dinara u euro.

Govorila je i o izborima u četiri opštine na sjeveru i mogućnostima ukidanja kaznenih mjera nakon određivanja datuma za glasanje o smjeni aktuelnih gradonačelnika.

Izvor: Kosovo Online/Kosovapress