Stav opozicije

Najavu da će Vlada Kosova izraditi nacrt statuta Zajednice srpskih opština poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj vidi kao neozbiljnu, dok njegova koleginica iz Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj smatra da je takva izjava došla sa zakašnjenjem, prenosi Kosova press.

Opozicioni poslanici ističu da pristup izvršne vlasti u dijalogu šteti jačanju subjektivnosti i okončanju procesa dijaloga.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj ocjenjuje da su takvi stavovi vlasti neozbiljni i da služe predizbornoj kampanji.

U međuvremenu, prema riječima poslanice Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj, Vlada Kosova političkim manevrima pokušava da izbjegne slanje nacrta statuta ZSO, koji su predložili Evropa i SAD, na ocjenu ustavnosti.

Ona ističe da pored toga kasne i izjave da će Kosovo izraditi sopstveni nacrt ZSO, pošto je, kako ističe, Kurti isti prihvatio u okviru Briselskog i Ohridskog sporazuma.

S druge strane, izvršni direktor Pokreta Çohu, Arton Demhasaj, navodi da su tendencije da Vlada sada predloži nacrt statuta ZSO politički amaterizam.

Prema njegovim riječima, izvršna vlast je odavno imala priliku da uradi tako nešto, ali je ignorisala zahtjeve međunarodnog faktora, a posebno SAD.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press