Lider Nisma

Lider Socijaldemokratske inicijative Fatmi Limaj ocjenio je da je vlada Albina Kurtija tokom trogodišnjeg mandata pokazala da nema jasnu ideju i viziju kako bi Kosovo moglo da napreduje, što se, ističe, odrazilo na unutrašnjem planu i u odnosu sa međunarodnim partnerima. Izrazio je uvjerenje da će zbog toga na narednim parlamentarnim izborima građani podržati koaliciju oko Alijanse za budućnost Kosova.

"Za tri godine ne postoji sektor u kome smo videli korak promjene. Danas je gora situacija nego ranije u obrazovanju, lošija je situacija u zdravstvu, u infrastrukturi, u privredi, u nedostatku kapitalnih investicija, sa budžetom kojim vlada ne zna da upravlja, koji se pretvorio u subvencije. Praktično smo imali administraciju koja u određenim momentima deli novac, ali nismo imali lidere koji su dali novu energiju razvoju, duhu i izgradnji zemlje", ukazao je Limaj u izjavi za Ekonomiju onlajn.

Sa aktuelnom vladom, kako ocjenjuje, Kosovo nema perspektivu ni na unutrašnjem ni na međunarodnom planu.

"Praktično, ove posljednje tri godine su pokazale da smo imali vladu bez plana, bez programa, sa nesposobnim ljudima, dok na spoljnom planu već znamo da je položaj Kosova gori nego ikada ranije. Ne postoji ideja da se zemlja pozicionira u strateškom aspektu, da se unapredi pitanje Kosova, da se unapredi pozicija naše zemlje", naveo je on.

Limaj je izrazio uvjerenje da će ove godine biti održani vanredni parlamentarni izbori i istakao da pregovori njegove stranke za ulazak u koaliciju sa AAK predstavlja pokušaj da se formira opozicioni front.

Smatra da je neophodno da opozicija ujedini političke snage s obzirom na to da su građani pokazali želju da opozicione partije pokažu konsolidaciju i pruže alternativu.

"Građani su tražili i stalno traže da opozicija bude što konsolidovanija, treba im ozbiljna alternativa, i poštujući to mi smo išli ka koaliciji, zajedničkom opozicionom frontu, krenuli smo sa Alijansom, nastavili smo sa forumom intelektualaca, sa konzervativnom listom i svim istaknutim ličnostima koje se pridružuju", kaže on

Dodaje da su građani uvideli da aktuelna vlada eksperimentiše i nema ciljeve, te da na čelu Kosova žele ljude koji će im ponuditi programe, ideje i bolju budućnost.

"Kosova je postalo cirkus sa anonimcima, sa ljudima bez ikakve ideje bez vizije, iskustva, bez znanja. Vjerujem da su naši građani Kosova to videli i vrijeme je za promjenu, a naš opozicioni front je prilika za sve one ljude koji su zabrinuti i nezadovoljni trenutnom situacijom na Kosovu", zaključio je Limaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online