Šef poslanika AAK

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Besnik Tahiri poručio je da je Vlada Kosova danas na elektronskom sastanku usvojila Zakon o javnim funkcionerima što smatra napadom na administraciju, prenosi Reporteri.

Tahiri na svom Facebook nalogu poručuje da je taj zakon usvojen bez ijednog dana javnih konsultacija, bez uključivanja ikakvih preporuka samih javnih funkcionera i bez razmatranja sugestija EU.

"Danas se ovim zakonom državna uprava politički zarobljava. Ove tačke su samo neki od osnovnih problema: nedostatak konsultacija sa pogođenim stranama, koje su javni službenici čime je nacrt zakona ostao bez potrebnog legitimiteta, nacrt zakona je u suprotnosti sa presudom Ustavnog suda, kojim se predviđa da će funkcionerima koji su postavljeni na funkcije nižeg i srednjeg rukovodstva biti oduzeto zakonsko pravo stečeno zakonom koji je bio na snazi kada su bili imenovani. Novi nacrt zakona, koji sam sebi daje retroaktivno dejstvo, krši stečeno zakonsko pravo ove kategorije. Sve je to u flagrantnoj suprotnosti sa principima Sigme i EU, kao obaveza koju je Kosovo dobilo sa SSP, da RAP radi u koordinaciji sa EU, što oni ne rade", navodi Tahiri.

Dodaje da se ovim nacrtom zakona krše i ljudska prava jer se zasniva na neosnovanoj pretpostavci da su državni službenici bezvredni i da ih treba masovno otpuštati, kako bi se na ta mjesta doveli ljudi koji slušaju politiku na vlasti.

"Jednostavno, to je korak u zarobljavanju državne uprave, pored koraka koje je ova vlast preduzela u gušenju države", smatra Tahiri nabrajajući još nekoliko tačaka koje smatra spornim.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri