Tehničko, ne političko pitanje

Ekspert za Balkan i viši saradnik Savjeta za politike demokratizacije u Berlinu Bodo Weber izjavio je da sprovođenje odluke Ustavnog suda o manastiru Visoki Dečani predstavlja direktan uslov za članstvo Kosova u Savetu Evrope i dodao da bi to popravilo poziciju Prištine na međunarodnom planu koja je narušena uredbom Centralne banke o ukidanju dinara.

Weber ističe da pitanje vraćanja imovine manastiru Visoki Dečani treba posmatrati isključivo kao tehničko, a ne političko pitanje, jer je riječ o vladavini prava.

"To je pitanje koje nema smisla politizovati, šta god političari mislili o tome. To je konačna odluka i, zapravo, kada govorimo o prijavi Kosova u Savet Evrope, to je neka vrsta direktnog uslova", rekao je Weber za Radio Slobodna Evropa.

Weber je naveo da se pitanje manastira Visoki Dečani pominje i kao prepreka u izvještajima eksperata i poslanika Savjeta Evrope.

Zato poručuje da bi bio pozitivan znak kada bi vlada Kosova sada rješila pitanje sprovođenja odluke Ustavnog suda u slučaju pravoslavnog manastira.

"Tada bi bilo zaista teško državama članicama, posebno onima koje podržavaju nezavisno Kosovo, da ne glasaju pozitivno za aplikaciju Kosova u SE. Teško je predvidjeti kakav bi bio ishod glasanja u tom kontekstu, kada imamo blok dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Ali, Kosovo bi sigurno popravilo svoju poziciju ako bi konačno sprovelo odluku za manastir Dečane", kaže Weber.

Weber ne isključuje mogućnost da zemlje članice Saveta Evrope svoju odluku o prijemu Kosova u ovu organizaciju ne zasnivaju samo na tehničkim uslovima, već na "političkoj motivaciji".

Američki State department je početkom februara izjavio da jednostrani potezi Kosova ograničavaju mogućnosti Sjedinjenih Američkih Država da lobiraju za Kosovo na međunarodnoj sceni.

On je ovako reagovao nakon što je Vlada Kosova ignorisala pozive zapadnih zemalja na suspenziju uredbe Centralne banke Kosova o ukidanju dinara.

Međunarodna zajednica smatra da ta odluka negativno utiče na srpsku zajednicu na Kosovu, koja prima prihode iz budžeta Srbije.

Weber smatra da ovakvi potezi Vlade Kosova mogu negativno uticati na članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

On dodaje da ovo pitanje može biti uslovljeno napretkom u dijalogu Kosova sa Srbijom i primjenom Sporazuma o normalizaciji odnosa, koji su dvije strane prihvatile prošle godine, na prijedlog Evropske unije.

"Dijalog je vezan za ovo, jer je Kosovu potrebna podrška većine članica Savjeta ministara Saveta Evrope", naveo je Weber.